Meteorologer advarer: »Ekstrem« hede på vej op fra Sahara

En »ekstrem« og »potentielt farlig« hedebølge er begyndt at bevæge sig fra Sydeuropa og op mod Tyskland og Danmark. I Frankrig advarer meteorologer om op mod 40 grader søndag-mandag. I Danmark kan der blive op mod 31 grader.

Meteorologer frygter, at der kan blive op til 40 grader først på ugen i Frankrig og op mod 38 grader i Tyskland. Arkivfoto fra hedebølge i august i fjor i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Geoffroy van der Hasselt

En voldsom og for årstiden usædvanlig tidlig hedebølge af »ekstrem« karakter er begyndt at bølge op gennem Europa fra Sahara, Spanien og Italien.

Sådan lyder advarslen fra adskillige vejrtjenester, herunder det franske Météo-France og det amerikanske AccuWeather.

I Frankrig forventer man, at hedebølgen begynder søndag, især i den østlige del af landet, hvor temperaturerne kan nå helt op på 35 til 40 grader.

Météo-France skriver, at hedebølgen bliver relativt kort, men at den bliver bemærkelsesværdig på grund sin intensitet og tidlige ankomst. Samtidig opfordrer franske myndigheder til, at parker holdes åbne for ly og nedkøling af fattige og hjemløse, skriver CNN.

I Tyskland advarer vejrtjenesten Deutscher Wetterdienst på Twitter om en »ekstrem hedebølge«, der vil kulminere onsdag eller torsdag i den kommende uge med temperaturer på op til 37-38 grader i det sydtyske og mellem 31 og 34 grader i Nordtyskland. I Berlin kan kviksølvet dog muligvis ramme hele 37 grader.

Det amerikanske vejrcenter Weather Underground spår da også, at man i dele af Nord- og Vesteuropa må se frem til »nogle af de varmeste junitemperaturer nogensinde målt«.

Også herhjemme kan man godt begynde at finde både solcremen og strandsandalerne frem, men helt så varmt som i Tyskland bliver det ikke.

TV 2 Vejr forventer op til 31 grader på onsdag i Sønderjylland samt 29-30 grader på Lolland-Falster og Midtsjælland. På DMI siger den vagthavende meteorolog til Berlingske, at man – som det ser ud lørdag eftermiddag – generelt må forvente 23 til 28 grader herhjemme tirsdag-onsdag og måske op til 30 grader i Sønderjylland.

Drik saftevand!

Men det er tilstrækkeligt til, at DMI advarer især svage og ældre danskere mod dehydrering.

»Man skal sørge for at drikke meget vand – og ikke kun postevand. Noget af væsken må meget gerne være sukkerholdig saftevand, og samtidig skal man sørge for at få tilstrækkelig med salt,« lyder opfordringen fra meteorolog Mette Wagner.

Ifølge AccuWeather er den ventede intense europæiske hedebølge blandt andet et resultat af kraftige højtryk over det centrale og østlige Europa, og det skubber meget varm luft fra Afrika op over det europæiske kontinent.