Mennesket har fået en ekstern hjerne

Ifølge en række eksperter er vi mennesker blevet afhængige af vores smartphones. Teknologien betyder, at vi tænker anderledes og er gået et trin længere op på evolutionstrappen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over tid har teknologien bevæget sig helt tæt ind til vores kroppe. Computerne står ikke længere kun på skrivebordet. De ligger i vores lommer i form af smartphones, og vi har dem med os overalt. Mennesket er i dag blevet så tæt forbundet til teknologien, at den er blevet en naturlig forlængelse af, hvem vi er, mener en række anerkendte forskere.

»Vi bærer i dag smartphones på os som en fast beklædningsdel, og telefonerne er blevet en organisk udvidelse af os selv. Vi bruger dem aktivt til at organisere store dele af vores liv,« konkluderer amerikaneren Scott W. Campbell, professor i telekommunikation ved University of Michigan.

Ifølge antropolog Case Amber er mennesker og maskiner nu så tæt forbundet, at vi har nået et nyt trin på evolutionstrappen. Mennesket er blevet en ny version af Homo Sapiens. Mennesker der konstant klikker på små skærme, som hun kalder cyborgs. Som en konsekvens af udviklingen er smartphones blevet vores »eksterne hjerner«, hvor vi lagrer dele af vores hukommelse.

»Når mennesker klikker på deres smartphones, leder de tit efter informationer i deres »anden hjerne«. Derfor går vi i panik, hvis vi mister vores smartphones. Der opstår simpelthen et hul i vores i hukommelse. Og jo flere informationer, vi lader vores smartphone overtage, desto mere afhængige bliver vi af den,« siger Case Amber.

Et magtfuldt politisk apparat

Også amerikaneren Ray Kurzweil, en af verdens førende fremtidsforskere, mener, at vi har »outsourcet« store dele af vores hukommelse til vores smartphones.

»Jeg bruger min smartphone til at gå på Wikipedia, og da hjemmesiden strejkede en dag, følte jeg, at en del af min hjerne også strejkede. Det understregede for mig, hvor afhængigt mennesket er blevet af disse værktøjer, og hvor magtfuldt et politisk apparat, der er tale om,« siger han.

Sherry Turkle, der har en ph.d. i psykologi fra Harvard University, mener, at kun de færreste ved, i hvor høj grad vores små apparater påvirker vores psyker.

»For 30 år siden spurgte vi, hvad vi skulle bruge computere til. Nu spørger vi, hvad vi ikke kan bruge dem til. De ændrer ikke bare vores måde at tænke på. De laver om på, hvem vi er,« siger hun.