Mega-stifter klar med med ny Mega-tjeneste

Den piraterianklagede internetmogul, Kim Dotcom, slog søndag dørene op for sin nye fildelingstjeneste. Tjenesten er en sur karklud i hovedet på rettighedshaverne

Det var ganske teatralsk, da Kim Dotcom skød gang i sin nye Mega-tjeneste i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL BRADLEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præcis på sekundet på årsdagen for razziaen af internetmogulen Kim Dotcoms hjem i New Zealand, åbnede den piraterianklagede tysk-finske internetmogul i går en ny fildelingstjeneste, der skal erstatte Megaupload-tjenesten, der lukkede for et år siden.

Det skete til en stort anlagt begivenhed i den tidligere hackerdømte Dotcoms ekstremt dyre ejendom uden for Auckland, New Zealand, hvor internetmogulen for nogle måneder siden fik lov at flytte tilbage til, mens sagen mod ham behandles af myndighederne.

Tre mia. kroner

Kim Dotcom står anklaget for medvirken til pirateri for op mod tre mia. kroner via tjenesten Megaupload, der var en slags virtuelt drev på nettet, hvor man kunne tage en backup af sit digitale materiale, hvorefter tjenesten genererede et link, så man kunne hente det igen på et senere tidspunkt.

Disse links kunne dog også benyttes af andre, og det forhold betød, at Megaupload på kort tid udviklede sig til at være en regulær gigant inden for fildeling af ophavsretsbeskyttet materiale som film, musik og software.

Udleveringen af Kim Dotcom til USA har dog vist sig at være juridisk besværlig, delvist på grund af en masse fodfejl, der blev begået op til anholdelsen af ham for et år siden. Samtidig har Dotcoms advokater med succes rejst tvivl om, hvorvidt han overhovedet en tysk-finsk statsborger, bosiddende i New Zealand gøres ansvarlig i USA for forbrydelser, han måske ikke var vidende om, og som blev begået via det Hong Kong-baserede Megaimperiums servere.

Ny tjeneste er krypteret

Den nye tjeneste, som altså åbnede i går har taget hånd om en række af disse problemer ved at kryptere det indhold, brugerne lægger op, så Dotcom ikke har en chance for at følge med i, hvad der foregår via serverne. Samtidig har Dotcom grundigt sikret sig, at tjenesten ikke bruger amerikanske firmaer eller amerikansk infrastruktur.

På mange måder minder den nye Mega-tjeneste dermed om den lovlige Dropbox-tjeneste, der er blevet yderst populær. Til forskel fra Dropbox får brugerne hos Mega dog 50 gigabyte at lege med, hvilket skulle være rigeligt til en del film og musik-filer.

Vil man have mere plads, kan man for knap 30 euro købe op til fire terrabytes plads - og båndbredden, hvormed man kan hente og uploade filer til tjenesten, stiger, jo mere man betaler.

Comeback

Den nye tjeneste, der blot hedder Mega, må anses for at være et yderst provokerende comeback for den tysk-finske Dotcom, der undervejs i retssagen mod ham ha benyttet enhver lejlighed til at føre sig frem med store armbevægelser.

Blandt andet har Dotcom åbnet en Twitter-konto, hvor han har markedsført sig selv som frihedskæmper, og sågar haft besøg af Apple-stifter Steve Wozniak, og spillet hovedperson i et nisseshow.

Kim Dotcom var ellers relativt ukendt i den brede offenlighed, da hans hus pludselig blev raseret af politiet for et år siden. Det viste sig dog hurtigt at historien om Kim Dotcom ville blive en årtiets indtil videre mest kulørte historier om pirateri. Kim Dotcom havde nemlig gjort det til sin specialitet at leve livet i overhalingsbanen, og hans hus, The Dotcom Mansion, var ikke blot New Zealands dyreste ejendom, men også garage for en imponerende bilpark af luksus-biler.

Larger than life

Samtidig havde levemanden Dotcom flere gange deltaget i rigmandsgaderæset Gumball 3000, og sågar vundet det en enkelt gang - men livet hos den tysk-finske internetrigmand har også indeholdt helikoptere, privatfly, yachts og fester i Monaco.

På samme vis blev lanceringen af Mega-tjenesten i går ledsaget af et stort anlagt show med sexede damer, simulerede raids og meget andet.

Sagen om udlevering til USA pågår dog stadig, men en afgørelse er indtil videre udskudt til senere på året.

Besøg den nye tjeneste her, men vær opmærksom på, at serveren er meget stærkt belastet