MeeGo-smartphones vender tilbage

De Nokia-folk, der udviklede på Nokias nu afdøde fremtids-smartphonesystem, vil nu drive projektet videre i eget selskab. Ambitionen er at sende en ny MeeGo-telefon på markedet.

MeeGo-mobilen N9s design gik senere igen i Lumia 800 og Lumia 900, der er baseret på Windows Phone. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er godt nyt til fans af Nokias særegne N9-mobil, der med MeeGo som styresystem var den eneste af sin art, der nåede at komme på markedet, inden Nokia lukkede ned for projektet.

En række folk fra det hold af udviklere, der stod bag MeeGo, har nemlig nu stiftet deres eget selskab, hvor de vil videreudvikle softwaren og ultimativt lancere flere telefoner, der er baseret på det genoplivede projekt.

MeeGo var et Linux-baserede smartphonesystem, som blev udviklet af Nokia og Intel i fællesskab, men Nokia vurderede, at det ville være alt for langsommeligt at opbygge et økosystem af app-udviklere og indholdsleverandører omkring den nye platform, og aflivede stille og roligt projektet.

Den meget roste N9-mobil, hvis design blev genbrugt i Lumia 800 og 900, blev således den eneste kommercielt tilgængelige MeeGo-mobil, der nogensinde nåede at komme på markedet, og udviklingen og opdateringen af denne telefon stoppede effektivt, da Nokias MeeGo-hold forleden holdt op os hos selskabet.

Nokia satser nu alene på Windows Phone som sin smartphone-platform.

Forklaringen på, at det nystiftede MeeGo-selskab, der har fået navnet Jolla Mobile, kan arbejde videre med MeeGo er, at systemet er open source, hvorfor det står enhver frit for at gå videre med projektet. MeeGo-styregruppen har dog tidligere anbefalet udviklerne at springe på Samsungs og Intels tilsvarende Tizen-platform, der bygger på en række af de samme ideer som MeeGo.

Samsung og Intel forventer, at de første Tizen-baserede mobiler kommer på markedet allerede i år.

MeeGo var ikke blot et smartphone-system, men også beregnet til tavlecomputere, små bærbare, bil-underholdningssystemer og meget andet, men allerede da den første MeeGo-baserede mobil, N9, blev sendt på markedet, var det kendt, at Nokia ville nedprioritere satsningen på det.

Smartphonemarkedet står således til at blive endnu mere broget en første antaget. Det er fortsat Googles Android, der er det mest udbredte system globalt, efterfulgt af Apples iOS, men også Windows Phone meldes i vækst. Research In Motion vil senere på året forsøge comeback med deres Blackberry 10-system, og når Tizen-systemet er klar til lancering, vil det blive lanceret med bomstærke Samsung i ryggen. Også browserorganisationen Mozilla har annonceret et smartphone-system, kaldet Firefox OS, som har opbakning fra en række mobilproducenter, og endelig går der vedholdende rygter om, at både Amazon og Facebook udvikler på hver deres egen smartphone-platform.

Dermed får Jolla Mobile kamp til stregen fra første færd.

Jolla Mobile satser på at have telefoner klar allerede senere i år - men med en anden brugergrænseflade end Nokias N9-mobil havde.