Medicin halverer risiko for blodprop

Medicin, der sænker kolesteroltallet, kan halvere risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne, selvom kolesteroltallet i forvejen er lavt, viser ny forskning.

Arkivfoto/modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kaare Smith
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personer med et forhøjet indhold i blodet af et protein kaldet CRP kan få halveret deres risiko for at få en blodprop i hjertet eller hjernen, hvis de bliver behandlet med et præparat, der sænker kolesteroltallet. Det viser et stort internationalt studie, der i går blev præsenteret på den amerikanske hjerteforenings kongres i New Orleans og offentliggøres i det lægevidenskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.

Undersøgelsen afdækker, at mennesker med et lavt kolesteroltal alligevel kan have gavn af at få det sænket med medicin. Hvis de lave kolesteroltal ledsages af et forhøjet tal for CRP-proteinet, kan kolesterolsænkende medicin reducere forekomsten af såvel sygelighed som tidlig død. Dokumentationen er så overbevisende, at undersøgelsen er blevet afbrudt før tiden af en uafhængig komité, der har fulgt med i, hvilke data der er indløbet. Resultaterne var så entydige, at det ville være uetisk at fortsætte med at give halvdelen af testpersonerne placebomedicin, når deres risiko for blodpropper kunne nedsættes markant, hvis de fik den rigtige behandling.

»Undersøgelsen er et gennembrud for forebyggelsen af blodpropper. Den identificerer en ny gruppe i befolkningen, som kan reducere deres risiko for blodpropper ved at tage kolesterolsænkende medicin,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, den danske professor Børge Nordestgaard, Herlev Hospital og Københavns Universitet.

Det internationale forskerhold tog afsæt i blandt andet det forhold, at halvdelen af alle blodpropper i hjerte og hjerne rammer tilsyneladende raske mennesker med et lavt indhold af kolesterol i blodet.

Forskerholdet undersøgte næsten 18.000 tilfældigt udvalgte mænd og kvinder fra 26 lande med et lavt kolesteroltal men med et forhøjet tal for CRP. Halvdelen blev behandlet med den kolesterolsænkende medicin, rosuvastatin, den anden halvdel fik placebo (snydemedicin uden effekt). Og allerede i løbet af et par år var antallet af blodpropper dobbelt så højt blandt de knap 9.000, som ikke fik medicinen, som hos dem, der fik den.

Børge Nordestgaard mener, at det er medicinens effekt på kolesterolniveauet, der er årsagen til den reducerede risiko. Som omtalt for nylig i Berlingske Tidende har han nemlig vist i en stor dansk undersøgelse, at et forhøjet indhold af CRP ikke ser ud til at være årsagen til øget risiko for blodpropper, men i stedet udløses af en særligt risikabel åreforkalkning.

»Den nye undersøgelse viser, at selv et relativt lavt indhold af kolesterol hos nogle mennesker alligevel kan være for højt,« siger Børge Nordestgaard.

Dyr forebyggelse

Det store spørgsmål er dog, om undersøgelsen bør føre til, at alle personer med et forhøjet indhold af CRP bør behandles med kolesterolsænkende medicin for at forebygge blodpropper. Undersøgelsen viser nemlig også, at der skal lang tids dyr behandling, til at forebygge ret få blodpropper. I en ledende kommentar til undersøgelsen sætter Dr. Mark A. Hlatky fra Stanford University School of Medicine spørgsmålstegn ved, om det er prisen og risikoen værd at behandle mange mennesker i lang tid for at forhindre få blodpropper.

Han refererer til, at 120 mennesker ifølge undersøgelsen skulle behandles i næsten to år for at forebygge ét tilfælde af blodprop eller anden form for hjertesygelighed udløst af åreforkalkning.