Matematikkens Nobel-pris til forsvundet geni

Den forsvundne Grigorij Perelman har fået matematikkens fornemste pris.

Grigori Perelman på et pressefoto fra International Congress of Mathematicians, ICM, hvor modtagerne af Fields Medaljen blev afsløret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der ligger en stor matematikpris og måske en million dollar og venter på særlingen Grigorij Perelman, hvis han nogensinde dukker op fra de store russiske skove omkring Sankt Petersborg, hvor han formodes at opholde sig.

På den store matematikkonference i Madrid er Perelman netop blevet tildelt Fields Medaljen, der er matematikkens store hæderspris i mangel af en Nobelpris.

Sammen med Perelman hædres Andrei Okounkov, Terence Tao og Wendelin Werner for arbejde på områder som repræsentationsteori, algebraisk geometri, diffentialligninger, kombinatorik, stokastisk udvikling, brownske bevægelser og andet godt fra talposen.

Men ingen fængsler fantasien så godt som Perelman, selv langt uden for matematikerkredse. For det første arbejder han med spektakulær matematik, som ingen ganske vidst kan forstå, men som har en stor historie i sig.

For det andet er Grigorij "Grisha" Perelman et geni af den slags, man kun finder på film: Genial og sær er der så mange matematikere, der er, men Perelman er det i en klasse for sig. Han har afslået alle de fine titler, priser og topjobs, han er blevet tilbudt og året efter sin største videnskabelige præstation forsvandt han fra jordens overflade.

I 2002 erklærede den da 36-årige Perelman, at han var tæt på at bevise Poincaré formodningen, som blev formuleret af franskmanden Henri Poincaré for 102 år siden.

Pointcaré-formodningen er én af matematikkens syv store gåder, og Cray Foundation har sat 1 mio dollar på højkant til den, der kommer med en løsning. Det anses nu for ret sikkert, at Perelmans bevis ikke vil blive modsagt inden tidsfristen for indsigelser udløber om 2 år.

I løbet af 2003 udgav Perelman en række foreløbige papirer om sit arbejde. Det hele er et frygteligt rod, men efter 3 års granskning har matematikere stadig ikke fundet fejl i dem.

Det er dette arbejde, der nu skaffer ham en Fields Medalje, uanset om han vil have den eller ej.