Masser af nye konsolspil på vej

Krigen på spilkonsoller skærpes, og navnlig Nintendo er klemt og pønser derfor på en ny slags spilkonsol, mens spilgiganterne glæder sig over stort salg til Xbox One og Playstation 4.

Mange lå i kø i sovepose natten over, da Sony i februar i år begyndte at sælge sin nye Playstation 4-spilkonsol i hjemlandet Japan. Den og konkurrenten fra Microsoft, Xbox One, har trukket spilsalget op men har klemt konkurrenten Nintendo, som nu vil ind på udviklingsmarkederne med en ny konsol fra næste år. Arkivfoto: Kazuhiro Nogi, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spilkonsollen Wii vil få en fætter, når producenten Nintendo til næste år agter at sende et nyt produkt på markedet, som skal fænge på udviklingsmarkederne og - sammen med nye spil - hjælpe Nintendo ud af krisen, mens konkurrenterne med Xbox One og Playstation 4 buldrer fremad og trækker de store spilproducenter med op.

Nintendos topchef, Satoru Iwata siger til nyhedsbureauet Reuters, at Nintendo vil udvikle både en ny slags spilkonsol og software til den for at få fat i forbrugere med lavere indkomster, som ikke har så stor spilerfaring. Den voksende middelklasse er efterhånden ved at få penge til underholdning, og her har Nintendo en chance, mener Iwata.

Klar med nye spil

Nintendo er blevet ekstra hårdt presset af Microsofts og Sonys lanceringer i november 2013 af deres nye respektive Xbox One- og Playstation 4-spilkonsoller. De har solgt rigtigt godt og trukket spilproducenterne med sig op. To af giganterne, Electronic Arts (EA) og Activision Blizzard, har begge leveret regnskaber, som slog forventningerne, takket være et bedre salg af henholdsvis spillene »FIFA« og »Madden« fra EA samt »Diablo II: Reaper of Souls« og »Call of Duty«-serien fra Activision Blizzard. EA er senere i år klar med en ny omgang bybyggeri i »Sims«-serien, og allerede til juni kommer det nye »Ultimate Fighting Challenge«, mens Activision gør klar til skydespillet »Destiny« med premiere 9. september og til skydespillet »Call of Duty: Advanced Warfare«.

Microsofts Xbox One er på vej mod hylderne på et af verdens største markeder, det kinesiske, hvor udenlandske spilkonsoller ellers har været forbudt i 14 år - siden 2000. Til september går det ifølge Microsoft løs, selv om myndighederne skal granske alle spil, før de kan købes i landet. Microsoft håber, at kineserne vil købe stort ind, så Playstation 4s forspring på salgskurverne bliver mindre.

Xbox One har, ifølge de nyeste offentliggjorte tal, solgt over fem millioner styk, mens Playstation 4 i midten af april rundede de syv millioner.

Opdateret software til Playstation 4

Selv lanceringen af spillet »Titanfall«, som udelukkende findes til Xbox One, har ikke kunnet rette op på, at Microsoft er bagud. Analytikere fremhæver, at Xbox One også kan bruges til andet end blot spil, og at det kan være med til at øge salget i Kina.

Sony opdaterede i slutningen af april softwaren i Playstation 4, så man bl.a. fremover kan forhåndshente indkøbte spil fra Sonys netbutik nogle dage i forvejen, så de kan spilles på premieredagen. Derudover får man flere muligheder for at redigere optagede spilklip og kunne lægge dem på en USB-nøgle eller -disk.

Nintendo selv lider fortsat økonomisk. Det nylige regnskab for 4. kvartal viser et langt større tab end ventet, nemlig på over 1,8 milliarder kroner for årets første tre måneder. Der blev kun solgt 2,72 millioner Wii U-konsoller i første kvartal. Nintendo rammes hårdt af, at mange efterhånden spiller på telefonen eller tavlecomputeren i stedet for på klassiske - også håndholdte - spilkonsoller. For første gang var der i 2013 et større salg i spil til Android- og iOS-udstyr end til Nintendos og Sonys håndholdte konsoller.

Nintendo håber, at den nye »Martio Kart 8« til Wii U, som kommer senere i maj, sammen med »Super Smash Bros.« til Nintendo 3DS til sommer og til Wii U til vinter vil kunne sætte ny gang i salget.