»Maskiner skaber mere intimitet«

De mennesker, der skal arbejde med den øgede digitalisering, frygter ikke, at det vil koste arbejdspladser, eller at kolde maskiner vil erstatte varme hænder.

Regeringen, KL og Danske Regioner præsenterede mandag den Fællesoffentlige Strategi for Digital velfærd på Ørestadens Plejecenter i København. Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager er her på besøg hos Lia Pedersen, der blandt andet har lift og den elektronisk sæl, Luffe, i sin lejlighed i plejecentret. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen præsenterede mandag sin digitale strategi, der skitserer, hvordan Danmark i fremtiden i højere grad skal digitaliseres. Et af de steder, som står over for nogle er de største ændringer, er sundhedssektoren. Her skal maskiner, robotter og øget digitalisering gøre arbejdet mere effektivt.

Regeringen præsenterede den »digitale strategi for velfærd« på Ørestadens Plejecenter. Det er nemlig et af de steder, man er allerlængst fremme med digitaliseringen.

Her er de ældre beboere udstyret med flere digitale og maskinelle anordninger, der skal lette hverdagen. Blandt andet lifte, der kan løfte de ældre, automatiserede toiletter og spiserobotter, der giver en rolig og hjælpende hånd med, når beboerne sætter sig ved middagsbordet.

Og det er ifølge plejepersonalet en klar gevinst.

»Der er langt bedre tid til at tage sig af de ting, der er vigtige for de gamle, som at tage en tur ind til byen eller spille en gang billard. Deres livskvalitet er betydeligt bedre.«

Sådan forklarer Angela Andreassen, der er teamleder på de øverste etager i det nye og moderne Ørestaden Plejehjem, om gevinsten ved de nye digitale tiltag, som plejehjemmet er fyldt med.

Hun er heller ikke nervøs for, at de nye maskiner og digitalisering betyder færre jobs. Hun peger i stedet på, at man laver en anderledes prioritering af tiden, sådan at de ansatte får mere tid med de ældre.

»Beboerne skal ikke bare sove og spise, de har også andre behov, der skal opfyldes. Med digitaliseringen får vi tid til at lave aktiviteter og bruge tid med de ældre,« tilføjer hun.

Mere intimitet

Louise Lykke Pos arbejder som social- og sundhedsassistent på Ørestadens Plejecenter. Hun er ikke bekymret for, at det skaber større afstand til beboerne, når flere og flere maskiner varetager opgaverne.

»Det er godt for både os og beboerne, for det er med til at skabe et bedre tillidsforhold. Vi undgår nemlig de situationer, som kan virke krænkende og hvor vi overtræder en intimsfære. Eksempelvis når de ældre skal løftes. Det er ikke alle, der bryder sig om at være så tætte,« siger hun.

»Også sådan noget som toiletbesøg kan være grænseoverskridende, og det kommer man ud over,« tilføjer hun.

Hendes kollega, Lars Grandt, peger på, at maskinerne og robotterne kun er den ene del af digitaliseringen.

»Københavns kommune er også i gang med implementere nyt IT-system, Københavns Kommunes Omsorgssystem (KOS2), og her ser vi frem til, at vi kan bruge mindre tid på dokumentation,« siger social- og sundhedsassisten Lars Grandt.

KOS2 er den københavnske sundhedsdatabase, der skal samle og strømline borgernes sundhedsmæssige forhold. Sådan at sygehuse, plejecentre og læger bedre kan udveksle recepter, journaler og dokumenter. 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 77 procent af danskerne gerne vil bruge velfærdsteknologier til at kunne klare sig selv mere i hverdagen. 17 procent siger »måske«, mens kun seks procent afviser tanken. Blandt de 75-89-årige tror 58 procent faktisk, at teknologierne kan betyde bedre eller uændret offentlig service.