Mangel på veluddannede bremser investeringer

Udenlandske selskaber afholder sig i stigende grad fra at investere i danske arbejdspladser. Vi mangler i alarmerende grad højtuddannede medarbejdere.

Danmark er ved at løbe tør for højtuddannede medarbejdere, og det får nu store udenlandske selskaber som Microsoft og Biogen Idec til at bremse investeringerne i Danmark. Dermed bliver det vanskeligt at leve op til regeringens ambitioner om at blive et førende videnssamfund.

Det amerikanske biotekselskab Biogen Idec, der har investeret over tre mia. kr. i Danmark, har behov for 200 nye medarbejdere, som er centrale for selskabets vækst.

»Vi er ikke ved at flytte til Indien eller Østeuropa, men der skal komme en politisk løsning på problemet nu,« siger vice president Paul Coleman, Biogen Idec.

Mere end totredjedele af de udenlandske selskaber med aktiviteter i Danmark klager over, at manglen på kvalificeret arbejdskraft hæmmer væksten, viser en Gallup-undersøgelse.

»Den store vækst har støvsuget markedet for kloge hoveder samtidig med, at vi ikke har været gode nok til at åbne op for green card-løsninger,« siger Rolf Larssen, direktør i Copenhagen Capacity, der hjælper selskaber med at etablere sig i Danmark.

Investeringerne i hovedstadsregionen blev sidste år halveret til knap en halv mia. kr. i forhold til året før, viser tal fra Copenhagen Capacity, der ser tendensen fortsætte ind i 2007.

»Det understreger, at det er den største udfordring, vi står overfor lige nu. Vi har sat skatten ned, og vi skal se på green card-ordningen. Så der bliver løsnet op,« siger erhvervsordfører Per Ørum Jørgensen (K).

Men de udenlandske selskaber understreger, at problemet drejer sig om mere end justering af visumregler. Den tillukkede danske kultur skræmmer nye medarbejdere fra udlandet væk.

»Folk har svært ved at finde sig til rette. Vi skal tænke lidt bredere og blive bedre til at sælge Danmark. Det handler om at gøre det spændende at bo og arbejde i landet,« siger Jørgen Bardenfleth, country general manager hos Microsoft.