Mangel på C-vitamin kan skade fostre

Mangel på C-vitamin giver risiko for fosterskader. Det viser studier på marsvin.

Mangel på C-vitamin selv i mild grad har store konsekvenser for udviklingen af hjernen hos marsvinefostre, viser danske forsøg. Forskerne vil nu undersøge, om det samme gælder mennesker.

Nyfødte marsvin, som har været udsat for C-vitaminmangel, har 30 procent færre nerveceller i hjernen og en markant dårligere hukommelse.

- C-vitamin er meget vigtig for hjernen. Mangel resulterer i betydelig svækkelse af hukommelsen. De forandringer, vi har fundet, svarer til et kæmpe traume på hjernen, siger Jens Lykkesfeldt, professor i eksperimentel farmakologi og toksikologi ved Københavns Universitet til Videns- og Forskningscenters for Alternativ Behandlings nyhedsbrev.

Forskerne mener, at også C-vitaminmangel hos gravide kvinder kan betyde fosterskader, da marsvin omsætter C-vitamin meget ligesom mennesker.

I Danmark findes ingen undersøgelser af befolkningens C-vitaminstatus. Men ifølge amerikanske undersøgelser mangler 15 procent af den amerikanske befolkning, der ikke ryger, C-vitamin. Hos rygerne er tallet op mod 50 procent.

Jens Lykkesfeldt og forskerkolleger vil lave en befolkningsundersøgelse for at overblik over problemet i Danmark. I samarbejde med Skejby Sygehus i Århus vil de måle C-vitaminniveauet hos gravide danske kvinder og deres nyfødte.

- Mit gæt er, at fem til ti procent af de ikkerygende kvinder mangler C-vitamin og måske helt op til 25-30 procent af rygerne, siger Lykkesfeldt.

Lykkesfeldt mener, at mange af problemerne kan afhjælpes med en vitaminpille til udsatte grupper såsom rygere og folk, der spiser usundt og ensidigt.

/ritzau/