Mængden af spam daler kraftigt

Siden sommer har Danmarks største internetudbyder observeret en markant nedgang i mængden af uønskede mails.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På bare fire måneder er antallet af spammails, der bliver opsnappet af TDC's spamfilter, dalet fra knap en halv milliard til 330 millioner om måneden. Det viser tal fra oktober, som TDC Koncernsikkerhed har forelagt Berlingske.dk.

- Vi har mærket en markant nedgang i mængden af spam det sidste stykke tid. Meget tyder på, at de instanser, som bekæmper det her problem, har haft held til at ramme nerven i de computer-netværk, der udsender spam, siger Lars Højberg, teknisk sikkerhedschef i TDC Koncernsikkerhed til Berlingske.dk.

TDC står i grove tal for halvdelen af den danske internettrafik og bestyrer dagligt mailboksene for op mod 1,5 millioner private internetkunder. Ifølge Lars Højberg er det begrænset, hvor meget kunderne kommer til at mærke til de faldende spammængder.

- I forvejen er vores spamfilter i stand til at fange uønskede mails, før de lander hos kunderne, men de faldende mængder spam har naturligvis betydning for kapaciteten på vores mailservere, siger Lars Højberg.

50.000 danske pc'er inficeret
TDC vurderer, at cirka 8 ud af 10 mails, som bliver sendt til deres kunder, er spam. De mange spammails stammer fra de så kaldte botnet - altså privatcomputere, som er blevet inficeret med virus, der åbner en bagdør for it-kriminelle. Når de inficerede pc'er er på nettet, kan de fjernstyres til at udsende spam i stride strømme.

It-sikkerhedsfirmaet F-secure har anslået, at 50.000 danske pc'er bliver kontrolleret af kriminelle netværk uden at ejerne ved noget om det. Hvis man skal spam-problemet til livs, handler det derfor om at ramme de servere, der kontrollerer de inficerede computere.

- Command and control-serverne i de her netværk er det svage led. De er så at sige nerven i de her spam-netværk, og hvis man kan ramme dem, er man nået langt, siger Lars Højberg.

Spammere vil slå igen
I USA fangede man onsdag en af de helt store fisk i den it-kriminelle andedam, da webhotelfirmaet McColo, fik fjernet sine serveraktiviter fra nettet. Ifølge Washington Post var McColo vært for servere, der styrede hele 75 procent af den spam, der bliver sendt rundt i USA hver dag. Firmaets to internetudbydere, gik simpelthen ind og klippede McColos forbindelse til nettet, selv om det er tvivlsomt, om firmaet kan holdes juridisk ansvarlig for aktiviteterne hos sine kunder.

I hvilket omfang fangsten i USA vil få mængden af spammails i Danmark til at falde yderligere, er dog for tidligt at sige, siger Lars Højberg.

- Vi ser typisk at spamangreb kommer i bølger. Nu har man haft held til at optrevle flere af de her botnet, men det er ligesom et våbenkapløb. Vi må forvente, at der kommer et modtræk fra spammerne, siger han.