Mænd er sjovere end kvinder

Mænd er naturligt mere humoristisk anlagt end kvinder - årsagen er testosteron, hævder ekspert.

Foto: Martin Dam Kristensen/Scanpix

'Mænd fortæller flere vittigheder end kvinder, og de har en tendens til at være mere pågående og personfikserede.' Det hævder professor Sam Shuster fra Norfolk og Norwich Universitetshospital.

Sam Shuster har observeret, hvordan de to køn reagerer forskelligt på jokes og vittigheder:

- Kvinder har en tendens til at være mere opmuntrende og komplimenterende i deres vittigheder, hvorimod mænd er mere hånende. De mest aggressive var unge mænd, siger Shuster til British Medical Journal.

Shuster baserer sin undersøgelse på reaktioner fra 400 personer af lige dele mænd og kvinder. Han kørte rundt på en ethjulet cykel og lavede diverse ting for at tiltrække sig opmærksomhed. Mens han gjorde dette, noterede han sig de reaktioner, han fik fra henholdsvis mænd og kvinder.

- De fleste mænd kom med en 'smart kommentar', mens meget få kvinder reagerede verbalt, siger Shuster.

Shusters undersøgelse viser, at mænd er mere tilbøjelige til at være sjove på andre folks bekostning, og det falder i god tråd med, at aggressionen, som er et typisk mandligt karaktertræk, spiller en rolle i mænds humor, siger Shuster.

En trussel på hjul
Læge Nick Neave er psykolog ved Universitet i Northumbria, og han har studeret adfærdsmønstre og psykologiske virkninger af testosteron.

Han siger, at grunden til at mændene reagerede på Shusters opvisning var, at de så ham som en trussel, der fjernede kvindernes opmærksomhed væk fra dem selv.

Tidligere undersøgelser har vist at mænd og kvinder opfatter humor forskelligt og har forskellige opfattelser om, hvad der er sjovt, og hvad der ikke er.

Kvinder har endvidere en tendens til at fortælle færre jokes end mænd. Der er således også mange flere mandlige komikere end kvindelige.