Mænd er så kloge - synes de selv

De danske mænd mener selv, at de er mere intelligente end andre. »Mænd har lettere ved at leve på en løgn,« siger mandeforsker.

Er du mere intelligent end andre?Morten Grundwald: Ja, det er jeg nok, men det siger ikke så meget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du en mand i Danmark, så er du mere intelligent end de fleste andre. Det er i hvert fald konklusionen, hvis man spørger mændene selv.

I en Gallupundersøgelse, Berlingske Tidende har fået lavet, svarer 54 procent af de danske mænd, at de er mere intelligente end de fleste andre. 35 procent af kvinderne svarer det samme.

»Mænd har et større positivt selvbillede end kvinder. De har lettere ved at leve på en løgn og bilde sig selv ind, at de er de bedste,« siger Kenneth Reinicke, mandeforsker ved Roskilde Universitet.

Læs også: Er kendte mænd klogere end andre?

Samtidig tror han, at mænd bliver tiltrukket af at tænke logisk, mens kvinder oftere lader sig styre af følelser, og da logik tit bliver forbundet med intelligens, mener han, at mændene automatisk føler, at de er lidt klogere end alle andre.

Det er ifølge undersøgelsen de yngre mænd, der i højere grad tænker godt om sig selv. Jo ældre mændene bliver, jo færre svarer, at de er mere intelligente end andre, og det har Kenneth Reinicke en god forklaring på.

»Mænd bliver med alderen klar over, hvad de egentlig kan, og derfor mere beskedne i deres udmeldinger,« siger han.

Opdrages til egoisme

Mænds selvbillede er til gengæld ikke blevet mere positivt med tiden.

Tværtimod så mænd sig førhen som guds gave til verden, og havde man spurgt mændene for 100 år siden, om de syntes, de var mere intelligente end andre, så mener Kenneth Reinicke, at langt flere end 54 procent vilel svare ja.

Det samme tror Jens Krasilnikoff, der er lektor ved Aarhus Universitet og har forsket i mænds udvikling gennem historien. Han er ikke overrasket over, at mændene har så positivt et selvbillede.

»I opdragelsen af kønnene ligger der nogle retningslinjer for, hvordan vi skal opføre os og reagere. Mænd er mere positive overfor deres egen kvalifikationer, fordi de er opdraget til at være selvpromoverende og opmærksomhedskrævende, og det bunder i, at der tidligere har været en udtalt holdning om, at mænd er intellektuelt overlegne. Den holdning følger stadig med, selv om kønnene med tiden har nærmet sig hinanden mere og mere,« siger Jens Krasilnikoff.

Han mener også, at det er derfor, at mænd klarer sig bedre, når der for eksempel skal forhandles løn eller søges job, og det bakkes op af erhvervspsykolog Jane Bruun, der har coachet mange mænd og kvinder gennem deres karriere.

»Hvis mænd kigger på en jobannonce, så kan de det hele, eller de kan i hvert fald lære det. Mænd er bedre til at spille spillet og sælge sig selv, og de overdriver gerne deres evner. Kvinder er mere tilbageholdne og har ikke den samme selvtillid, og det betyder ofte, at det er mændene, der løber med forfremmelsen,« siger hun.

Hun coacher ofte mandlige ledere i at sætte sig selv lidt i baggrunden og lære at lytte til andre, mens de kvindelige ledere bliver coachet i at fremhæve sig selv.