Mænd bliver syge af ligestilling

Mænd i familier, hvor mor og far deles om husarbejdet og børnepasningen, bliver mere syge end andre mænd. Faktisk er det bedst for begge køns helbred med traditionelle kønsroller.

Arkivfoto: Mænd bliver syge af ligestilling, viser svensk studie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen

Mænd har det nu engang bedst, når det er kvinderne, der passer kødgryderne.

Ligestillingens forkæmpere har længe hyldet, at flere og flere kvinder bryder med de traditionelle kønsroller og forsørger familien. Det har ikke alene givet kvinden mulighed for at klatre på karrierestigen i et tempo, der tidligere var forbeholdt mænd – det har også givet manden mulighed for at tage del i bleskift, børnepasning og indkøb, hvis han ønsker det. Men nu viser et nyt studie, at ligestilling i hjemmet har en bagside.

Mænd i ligestillede familier bliver nemlig oftere syge end andre mænd. Og hvis kvinden er hovedforsørger, og manden har hovedansvaret for hjemmet, har han 25 procent større risiko for at blive sygemeldt i mere end 14 dage.

Tallene stammer fra en ny svensk undersøgelse fra den statslige myndighed Försäkringskassan, der står for at administrere store dele af det svenske velfærdssystem. Her har man analyseret på indkomst, sygefravær og brug af barnets første sygedag og omsorgsdage i mere end 233.000 svenske forældrepar, der har fået det første barn mellem 2002 og 2009.

46 procent af familierne i undersøgelsen har en såkaldt »traditionel« fordeling af arbejdet. Det vil sige, at manden er hovedforsørger, mens kvinden har hovedansvaret for at passe børn og holde hus.

Både mænd og kvinder har ifølge undersøgelsen mindst sygefravær, hvis partneren har hovedansvaret for både at tjene pengene og holde hjemmet kørende. Men den familiekonstellation, der giver det mindste fravær for begge køn, er den traditionelle.

Til gengæld bliver mænd mindre syge end kvinder, hvis det er dem, der både har hovedansvaret for at forsørge familien og passe hjemmet, end hvis det er kvinden, der har hovedansvaret for begge dele.

Mogens Nygaard Christoffersen er seniorforsker ved SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Han kan ikke umiddelbart vurdere, om det svenske studie direkte kan trækkes ned over danske mænd, men han har et bud på, hvorfor resultaterne ser ud, som de gør:

»Det er nogle atypiske familier, hvor kvinden laver mest på arbejdet, og manden er mest på hjemmefronten. Måske er manden i forvejen mere syg eller har et dårligere helbred, og derfor laver kvinden mest på arbejdsmarkedet,« siger han.

»Når kvinden tjener mere end manden, er der i øvrigt også større risiko for, at de bliver skilt.«

I både Danmark og Sverige har kvinder i forvejen langt mere sygefravær end mænd, og undersøgelsen viser således, at ligestilling i hjemmet fører til mere ligestilling i sygefraværet.

Men forskellen er, at mænd i mange tilfælde bryder med normen, når de tager et stort ansvar i hjemmet. Det kan ifølge undersøgelsen medføre, at de »føler sig ensomme i rollen. Det kan være en belastning, at de skal forklare og begrunde den mere ligestillede rolle og et større ansvar for hjemmearbejdet«, som det hedder i studiet.

»Når vi har fast definerede arbejdsopgaver i hjemmet, er det lettere for os at leve op til dem. Det handler om, at vi endnu ikke har en kultur for, hvordan vi skal indrette hverdagen efter ligestilling. Vi skal definere de nye roller, og det er vi stadig i gang med,« siger Rasmus Brygger, som er tidligere landsformand for Liberal Alliances Ungdom og selverklæret feminist.

Han mener dog ikke, at ligestillingens negative indvirkning på sygefraværet og skilsmisseraten betyder, at kampen for den er irrationel.

»Selv om mennesker i en traditionel familiesammensætning ikke bliver syge så ofte eller bliver skilt så ofte, betyder det ikke, at kvinden har let ved at udfolde sit liv, som hun ønsker. Det er ikke ligestillingen i sig selv, der gør mænd syge eller skaber flere skilsmisser. Det er bruddet med de normer, vi er vant til at leve efter,« siger han.