Lykke går ud over sundheden

Jo mere lykkelig en befolkning er, jo lavere er den gennemsnitlige levealder - i hvert fald i den rige del af verden.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lev stærkt - dø ung.

Sådan kunne sloganet lyde for den danske befolkning, som i flere målinger viser sig at være verdens lykkeligste. Men samtidig har danskerne en af de korteste gennemsnitlige levetider i EU, og de to ting er tæt forbundne, viser en undersøgelse fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. Det skriver Kristeligt Dagblad tirsdag.

- Hvis vi som danskere vil lykken, skal vi måske acceptere, at vi ikke lever helt så længe, som vi kunne, siger lektor på nationaløkonomisk institut Christian Bjørnskov, der står bag undersøgelsen.

Han understreger, at tendensen kun gælder i meget rige befolkninger, og man kan derfor ikke drage den slutning, at de er superlykkelige i afrikanske lande, hvor levetiden er kort. Men er man i det rige EU, er der en tendens til, at de lykkeligste befolkninger lever lidt kortere og investerer mindre i sundhedsvæsnet, end de mere alvorstunge nationer.

- Hvis man er en meget lykkelig befolkning, har man nok en lidt usund levevis og samtidig en tendens til at undervurdere risici. Dermed investerer man ikke så meget i sundhedsvæsnet som de mindre lykkelige, siger Christian Bjørnskov.

Han peger på, at der er en risiko for, at lykken vil falde i den danske befolkning i de kommende år i takt med, at sundhedskampagner appellerer til, at vi dropper cigaretterne, motionerer mere og spiser mindre.

- Livsstilsændringer, der er forbundet med et personligt valg, skaber lykke. Men nogle af de tiltag, der er inden for sundhedspolitikken i de her år, truer lykken, fordi man føler sig tvunget til at tage nogle valg, man ikke har lyst til. Det gælder i høj grad kost og motion, siger Christian Bjørnskov til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/