Lykke er godt for hjertet

Et smil er den korteste vej til et sundt hjerte, viser ny undersøgelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spis rigtigt, dyrk motion og drop smøgerne.

Det er nogle af de mere velkendte råd, hvis man vil undgå et hjerteanfald. Men det hjælper faktisk også bare at være lykkelig, viser ny undersøgelse offentliggjort i the European Heart Journal.

Forskere på Columbia University har i undersøgelsen vurderet niveauet af lykke hos mere end 1700 canadiere uden hjerteproblemer i 1995. Efter et årti undersøgte de så de 145 personer, som havde udviklet hjerteproblemer. Det viste sig, at lykkeligere mennesker havde mindre risiko for at blive ramt af hjertesygdomme. 

Hvis man er lidt gnaven af natur, hjælper det faktisk også bare at forsøge at være mere munter.

- Hvis du ikke er et naturligt lykkeligt menneske, så prøv bare at lade som om. Det kan hjælpe dit hjerte, siger doktor Karina Davidson fra Columbia University Medical Center til The Washington Post.

Forskerne brugte et fempoint-system til at måle niveauet af lykke og tog så højde for faktorer som alder, køn og rygning. Ifølge undersøgelsen var det 22 procent mindre sandsynligt at have et hjerteproblem for hvert point, personerne rykkede op på lykkeskalaen.   

Karina Davidson peger på, at resultatet kan skyldes, at lykkelige mennesker oftere har en sundere livsstil. Det kan også skyldes ukendte gentiske træk, som prædisponerer visse mennesker til at være lykkelige og have færre hjertesygdomme.  .

Andre eksperter peger på, at lykke i sig selv resulterer i et sundere hjerte ligesom andre følelser som for eksempel stress og depression også har indflydelse på hjertet.