Luftforurening sender små børn på hospitalet

Danske forskere påviser for første gang, at flere småbørn bliver indlagt med astmaanfald, når luftforureningen stiger.

Når luftforureningen stiger, bliver flere børn med astma indlagt på hospitalet, viser ny undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være svært at trække vejret i København, når man ligger i sin barnevogn eller leger i sin børnehave på dage med meget forurening i luften.

Nogle børn får endda så kraftige astmaanfald af den dårlige luft, at de bliver indlagt på hospitalet for at få hjælp. Det drejer sig i gennemsnit om 10 procent flere børn på dage med meget luftforurening end på dage med mindre luftforurening.

Det viser en dansk stor undersøgelse af 8.226 indlæggelser for astma blandt børn og unge på københavnske hospitaler. Undersøgelsen er den første, der sammenholder antallet af indlæggelser med målinger af luftforurening i børnenes hjemby. Det skriver Videnskab.dk.

»Vi har brugt noget virkelig avanceret statistik, som giver studiet meget stor styrke og troværdighed, og der er en tydelig sammenhæng mellem forurening i København og indlæggelser for astmaanfald blandt københavnerbørn et par dage senere,« konstaterer Hans Bisgaard, overlæge, dr.med. og leder af Dansk BørneAstma Center samt professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet.

Ultrafine partikler skader mindre end frygtet

Undersøgelsen er lavet med deltagelse af forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet og bygger bl.a. på målinger af luftforurening fra en målestation på Nørre Allé på Nørrebro. Den giver de første troværdige tal på antallet af indlæggelser for astma på grund af luftforurening, men den viser også noget andet:

Højest overraskende falder antallet af indlæggelser sammen med luftens indhold af gasser og mellemstore partikler – der typisk stammer fra industriområder i lande syd for Danmark – men ikke med antallet af ultrafine partikler, som typisk stammer lokalt fra brænderøg eller udstødningen fra dieselbiler.

Det fund kommer bag på eksperterne, for ultrafine partikler er i forvejen mistænkt for at udløse blodpropper, hjertekarsygdomme og lungekræft. Samtidig har det været en teori, at de bittesmå, ultrafine partikler har lettest ved at snige sig ned i børns lunger og ødelægge deres vejrtrækning.

»Denne nye opdagelse skal der nok være en del fagfolk, som bliver ophidsede over, for vi har hidtil haft den meget mekaniske opfattelse, at små partikler gjorde mest skade i forbindelse med astma, fordi de trængte længst ud i luftvejene.«

»Nu skal man måske til at spekulere i, at de små partikler også er lette at ånde ud af kroppen igen, eller at der skal en vis tyngde til, før partikler sætter sig og gør skade – men det er altså ren spekulation for nu,« bemærker Hans Bisgaard ifølge Videnskab.dk.

Trafik er langt fra frikendt som synder

Selvom trafikken altså ser ud til at være en mindre kilde til astmaanfald, end man har troet, er trafikken ikke fuldstændigt frikendt. Dieseludstødning indeholder nemlig også gasserne NO og NO2, tilsammen kaldet Nox, og undersøgelsen viser, at meget Nox i luften falder sammen med en stigning i antallet af indlæggelser.

I Astma-Allergi Danmark bider man mærke i, at undersøgelsen bekræfter, at Nox’ere er farlige, og at børns lunger er særligt udsatte. Biolog Janne Sommer er til gengæld overrasket over, at ultrafine partikler ser ud til at spille en mere ubetydelig rolle.

»Det er et spændende studie, der peger i en anden retning end foregående undersøgelser.«

»Men vi ved altså stadig ikke nok om ultrafine partikler, så der er brug for mere forskning, før vi kan sige noget mere sikkert om effekten. Det kunne f.eks. være spændende med studier, der tager højde for, hvor mange ultrafine partikler den enkelte har været udsat for, i højere grad end man kan, når man tager udgangspunkt i målinger fra en enkelt målestation,« mener Janne Sommer.

Astmaforskning bygger på unikke danske oplysninger

Forskerne har i studiet fokuseret på børn, fordi børn ser ud til at blive mere påvirket af luftforurening end voksne, bl.a. fordi de:

Er ved at udvikle lunger og immunsystem Inhalerer flere partikler, bl.a. fordi de trækker vejret mere hyppigt og mere gennem munden Generelt er mere aktive i daginstitutioner og med sportsaktiviteter i områder med meget forurening

Konklusionerne bygger på data, som er helt unikke for Danmark, bl.a. registeroplysninger om samtlige indlæggelser for astma på otte hospitaler i københavnsområdet i perioden 2001-2008 blandt børn med bopæl i en radius af 15 km omkring målestationen.

Resultaterne er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Thorax.