Logrer din hund til højre eller venstre?

Mennesker og andre dyr er delt på midten, og vi er ikke ens på begge sider. Højre-venstre-opdelingen udmøntes ikke kun i håndethed. Vi udtrykker også vores følelser med klar sidehældning.

Når en hund ser sin elskede ejer og beskytter aktiveres dens venstre hjernehalvdel, og den logrer til højre. Når hunden befinder sig i en ukendt situation, aktiveres dens højre hjernehalvdel, og derfor logrer den til venstre, viser ny viden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

En logrende hund er ikke nødvendigvis glad. Men hvis en hund logrer med halen til højre, er den sandsynligvis tryg. Hvis den logrer til venstre er den usikker på situationen og afventende over for, om du er ven eller fjende.

Andre hunde kan aflæse signalet og møder en højrelogrende hund med større tillid end en venstrelogrende hund, som gør dem nervøse og får deres puls til at stige. Det har italienske adfærdsforskere vist i et elegant forsøg, hvor den samme hunds silhuet med højrevendt, venstrevendt og neutral halestilling er vist frem for 43 forsøgshunde, mens de blev grundigt overvåget.

»Andre har vist før, at hunde logrer til højre eller til venstre alt efter, hvordan de reagerer på omgivelserne. Det hænger sammen med en overordnet teori om, at vi udtrykker følelser forskelligt med venstre og højre side af kroppen, og at det har at gøre med hjernens specialisering, Men det er nyt at undersøge, om det er en del af hundens kommunikation,« forklarer Bjórn Forkman, der er professor ved Københavns Universitet i anvendt etologi (adfærdslære), tidligere ofte kaldet dyrepsykologi.

Når hunde logrer til højre eller venstre alt efter situationen, afspejler det, at deres hjernehalvdele ligesom vores er specialiserede. Når en hund ser sin elskede ejer og beskytter – eller bare en godbid – aktiveres dens venstre hjernehalvdel, og den logrer til højre. Når hunden befinder sig i en ukendt situation, aktiveres dens højre hjernehalvdel, og derfor logrer den til venstre.

Det er på samme måde som sprogdominansen hos højrehåndede mennesker næsten altid sidder i venstre hjernehalvdel, selv om det ikke er så enkelt som den »logiske« og den »kreative« hjernehalvdel.

En ubevidst funktion

»Mange dyr har en form for såkaldt lateral specialisering, så de gør nogle ting bedre med den ene side end med den anden. De kan være højre-venstre-håndede som os, men det gælder også følelsesmæssige udtryk, som kan være stærkere i den ene side,« fortæller Björn Forkman, der forsker i adfærd hos tamdyr.

Den laterale specialisering er konstateret og undersøgt hos heste, hunde, frøer, fisk, høns og adskillige andre dyrearter. Hos mennesker er der gjort mange forsøg med ansigtsgenkendelse, som viser en højre-venstre-specialisering.

Der er gjort et enkelt videnskabeligt forsøg på at undersøge, om hundeejere kan aflæse, at deres hund er usikker når den logrer til venstre. Det kunne de ikke.

»Men hvis du er meget god til at aflæse din hund, er det sikkert noget du gør ubevidst,« siger Björn Forkman, som kalder den italienske hundeundersøgelse interessant.

»Selvfølgelig skal den gentages, før vi kan være sikre. Men det giver os i hvert fald en indikation af, at halen er meget vigtig for hundens kommunikation,« siger han.

Forskerne bag logreforsøget mener ikke nødvendigvis, at hundene med vilje sender signaler til andre hunde ved at logre til højre eller til venstre. Det er formentlig en helt ubevidst funktion af hjernens hemisfærespecialisering.

»Men måske kan denne venstre/højre-approach bruges af dyrlæger. Man kan forestille sig at bruge dummies, der udnytter at den følelsesmæssige respons er assymetrisk,« siger Giorgio Vallortigara fra universitetet i Trento, der har udført forsøget.

TV: Amerikanere laver tv-kanal kun til hunde