Loft over kræftpatienters ventetid

Skjult ventetid koster lige nu menneskeliv. Den tid vil et flertal i Folketinget nu have forkortet.

Et nyt loft skal gøre op med de lange ventetider, som flere kræftsyge lige nu mærker på egen krop, skriver Politiken.

Som avisen skrev i går, venter kræftpatienter helt op til ni uger på at blive skannet på grund af lange interne ventetider på landets sygehuse.

I dag er der en behandlingsgaranti på to uger, fra en patient får mistanke om kræft, til vedkommende kommer til en forundersøgelse. Men fra forundersøgelsen til den endelige diagnose kan der gå ugevis på grund af manglende sundhedspersonale og for få skannere. En skjult ventetid, som ifølge Kræftens Bekæmpelse koster ét menneskeliv om dagen.

Både til højre og venstre i folketingssalen erkender man, at kræftområdet kører alt, alt for dårligt. V, DF og R er enige om at indføre et ventetidsloft.

»Nu skal vi have klarlagt omfanget af ventetiderne, og så skal vi have nogle lægelige eksperter til at vurdere, hvor lang tid der højst må gå, fra en patient har været til en forundersøgelse, til vedkommende får stillet en diagnose. Vi bliver nødt til at indføre et ventetidsloft for kræftsyge«, siger den radikale sundhedsordfører, Charlotte Fischer, til Politiken.

Socialdemokraterne vil gerne gå skridtet videre:

»Det er ikke nok med et loft. Kræft skal betragtes som en akut sygdom, og her er al ventetid uacceptabelt«, siger sundhedsordfører Jens Peter Vernersen.

Kilde: Poltiken