Live-TV fra bornholmsk raketopsendelse

Usædvanligt samarbejde om usædvanlig begivenhed sikrer direkte transmission til hele verden.

Fredag var teknikerne i gang med at gøre klar til rakettransmissionen fra Bornholm. Midtfor ses Peter Scott, teknisk ansvarlig hos Copenhagen Suborbitals, som afprøver, om der er hul igennem til afviklingsstudiet i København, og om de kan få radiokontakt med TV-udstyret. Det sker i YouSees teknikskur i Nexø. Foto: Uffe Weng, YouSee Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er direkte TV-billeder til hele verden, når det formodentlig i denne eller næste weekend lykkes at sende endnu en raket til vejrs fra Nexø på Bornholm.

Den i forvejen utraditionelle danske raketbase er nemlig nu blevet udvidet med et utraditionelt TV-samarbejde. Danmarks største kabel-TV-selskab, det TDC-ejede YouSee, vil nemlig sikre levende TV-billeder af opsendelsen.

Klar til affyring søndag

Teknikere fra Copenhagen Suborbitals, som står bag raketten, arbejder sammen med teknikere fra YouSee i løbet af fredagen på at sætte paraboler op og koble de nødvendige forbindelser sammen med YouSees anlæg i Nexø, så raketinteresserede verden over vil kunne følge med.

Sapphire-raketten er planlagt til opsendelse søndag den 23. juni, altså sankthansaftensdag, klokken 11. I 2010 forsøgte man tilsvarende men uden held at få en ubemandet raket sendt i vejret, hvilket medførte denne overskrift på Politikens netavis:

»Nexø, Nexø, we have a problem!«

I 2012 nåede Smaragd-raketten 8,2 km i vejret, også sendt op fra Nexø.

Otte TV-kameraer

I Nexø har YouSee stillet en af sine hurtigste bredbåndsforbindelser til rådighed for Copenhagen Suborbitals. Signalerne fra de i alt otte TV-kameraer sendes så gennem et radiolink fra platformen 38 km ude i Østersøen ind til en modtager, der er anbragt på en 30 meter høj kornsilo på en bakke ved Ellesgård nord for Nexø. Herfra sendes signalet gennem et nyt radiolink til YouSees antennemast i Nexø, der forbinder det lokale kabelnet med YouSees central i Rønne.

Dermed er det faktisk en almindelig privat internetforbindelse - godt nok af den hurtige slags -, der sikrer den direkte transmission. Hastigheden på netforbindelsen er 100 megabit i sekundet, når man kikker med, og 20 megabit i sekundet, når signalet skal af sted i HD-kvalitet.

Rent faktisk bliver der sendt to TV-signaler af sted samtidig. Det ene går dog til et TV-studie, der er indrettet i en campingvogn i København, og hvor en TV-producer sammen med to kommentatorer løbende vælger, hvilket af de otte kameraers optagelser der skal vises netop nu.

Absolut fredeligt formål

Copenhagen Suborbitals er en non-profit-organisation af specialister, som bruger deres tid på rumprojektet støttet økonomisk af private sponsorer. Missionen er i sidste ende at kunne sende mennesker op i rummet i privatbyggede raketter og rumfartøjer.

Organisationen understreger, at »missionen har et 100 procent fredeligt formål og er ikke på nogen måde involveret i at transportere sprængstoffer, kernevåben, biologiske eller kemiske våben«.