Lige straks bliver NemID nemmere

Om en måneds tid er det slut med at bøvle med Java-programmet for at bruge sin NemID i det offentlige.

Inden nytår er det endegyldigt slut med bøvlet med Java-programmet, når man vil bruge sin NemID. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Om en måned slipper danskerne for endnu et irritationsmoment og potentielt sikkerhedsproblem, når de skal bruge deres NemID-adgang til offentlig selvbetjening, og senest til nytår er også alle bankerne færdig med omstillingen.

Midt i november bliver der nemlig stillet om på knapperne i baglokalerne hos det offentlige, så det udskældte Java-program, som i dag er nødvendigt for at kunne bruge NemID, automatisk bliver sendt på pension. Programmet udgør en sikkerhedstrussel, fordi den store udbredelse gør det interessant for hackere, og derfor har det konstant skullet opdateres - med overhængende risiko for, at man dermed får installeret skrammelsoftware, hvis man ikke er opmærksom på, at man skal sige nej til andet end selve Java-opdateringen.

Men derudover vil de færreste nok opleve nogen større forskel, når de fremover bruger deres NemID, der er oprettet for at være den fælles adgangsnøgle til masser af forskellige private og offentlige selvbetjeningsmuligheder, så man ikke skal oprette og huske adgangsnavne og kodeord til hvert enkelt netsted.

Til november trækkes stikket

»Planen er, at vi midt i november opdaterer Nemlog-in (den fællesoffentlige logindportal, som i dag styrer adgangen til flere end 300 offentlige IT-systemer, red.), så vi sikrer, at de, der kommer fra en PC, fra da vil bruge NemID med Javascript og ikke med Java. I dag »smager« Nemlog-in på, om man bruger mobilt udstyr eller en PC. PCen sendes automatisk til Java-løsningen, det mobile udstyr til Javascript-løsningen. Ændringen sker fuldt automatisk. Brugerne skal ikke gøre noget,« forklarer kontorchef Cecile Christensen fra Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet, som koordinerer digitaliseringen af Danmark.

Det snurrende Java-ikon, som roterer, mens man venter på, at Java-programmet er klar til brug, vil være væk. Derudover vil NemID fungere fuldstændigt som tidligere, hvor man skal logge på med sin bruger-ID, sin adgangskode og en nøgle fra nøglepapkortet.

I praksis har man derfor ikke behov for at installere Java på sin computer. I stedet vil NemID fremover anvende teknologien JavaScript, som man ikke skal installere, fordi det er kodet direkte ind på den netside, som man besøger, hvor det tilfører interaktivitet.

Den Java-frie løsning blev testet hen over sommeren og gjort klar til brug umiddelbart efter.

Det går lidt langsommere - lidt endnu

De fleste bruger NemID for at komme i netbanken, og bankerne er tilsvarende i fuld gang med omstillingen. Danmarks største bank, Danske Bank, skiftede alle privatkunder i august og alle erhvervskunder i september, og ifølge Nets foregik 40 procent af alle transaktioner ved udgangen af september uden Java. Alle banker ventes være på plads til nytår.

»Vi arbejder hårdt på sagen men er desværre ikke klar endnu. Det forventer vi at være i løbet af vinteren,« siger pressekonsulent Maria Lund Lindeberg fra Nordea, landets næststørste bank.

Hos nummer 3 i bankverdenen, Jyske Bank, nærmer det sig også et endegyldigt farvel.

»I august omstillede vi netbanken for både erhvervs- og privatkunder. Vi holder stadig den gamle Java-side åben i nødstilfælde, men i begyndelsen af november piller vi den ned for privatkunderne. På erhvervssiden venter vi lidt endnu. Der er dog stadig nogle problemer, som NemID arbejder på at løse, hvor nogle browsere med visse tilføjelsesprogrammer afvises, når de vil bruge netbanken. Samtidig er mobiludgaven ikke verdens hurtigste løsning, men også det arbejder NemID på at optimere. Det kan give længere svartider, og derfor har vi endnu ikke for alvor promoveret brugen af NemID fra mobilt udstyr,« siger Steffen Elberg, seniorfagansvarlig for Netbank Privat i Jyske Bank.

Også slut i Norge

Også i Norge er bankerne i gang med »den Java-frie BankID«. Postens digitale postkasse, Digipost, tog den i brug i slutningen af september, og ifølge det norske nyhedsbureau NTB går der endnu en tid, før bankkunder bliver Java-frie. Danske Bank i Norge har lovet det i fjerde kvartal, mens Nordea og Sparebank1 har lovet at være klar i oktober.

Hvis man i Danmark bruger NemID på hardware eller har NemID-medarbejdersignatur med nøglefil, vil man fortsat have brug for Java-programmet.