For lidt sol kan give psykisk sygdom

D-vitaminmangel kan være årsag til psykiske lidelser som depression og skizofreni samt neurologiske lidelser som sklerose, viser en gennemgang af international forskning. Solen er en afgørende faktor for vores D-vitaminniveau.

Foto: Carsten
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

D-vitaminmangel har i mange år været kendt som en væsentlig årsag til f.eks. knogleskørhed. Men mangel på det vigtige vitamin, som vi får dels gennem kosten, dels fra solens stråler, kan ifølge en række nyere undersøgelser også have indflydelse på en række psykiske og neurologiske sygdomme som depression, skizofreni, sklerose og Alzheimers. Og det er ikke mindst de D-vitaminer, vi får fra solen, der kan forebygge og afhjælpe lidelserne.

Forskere fra Neuropsykiatrisk Klinik og Center for Psykiatrisk Forskning ved Århus Universitetshospital har sammenholdt flere end 250 internationale studier om D-vitaminmangel og dens konsekvenser. Undersøgelsen offentliggøres i dagens udgave af Ugeskrift for Læger og viser blandt andet, at patienter med både skizofreni og maniodepressivitet hyppigere er født forår og vinter, hvor moderens D-vitaminniveau er lavest.

- Som læge er der god grund til også at tjekke D-vitamine niveauet, hvis patienten f.eks. klager over depression, og man har forsøgt flere antidepressive midler uden resultat, siger læge Mahmoud Ashkanian, som har deltaget i projektet.

De internationale studier viser også, at forekomsten af en neurologisk lidelse som multipel sklerose er op til 100 gange så hyppig på nordlige breddegrader, hvor solen er på himlen i kortere tid, i forhold til områder omkring ækvator.

Solen spiller en meget væsentlig rolle for vores optagelse og udnyttelse af D-vitaminer. Ganske vist får vi ca. 90 procent af D-vitamintilførslen via kosten - ikke mindst gennem fed fisk - men for at D-vitaminet skal blive aktiveret, kræver det solens påvirkning, forklarer Mahmoud Ashkanian.

- Derfor er f.eks. kvinder, der er kommet fra Mellemøsten til Nordeuropa - især hvis de er tilslørede, men også uden slør, fordi den mørkere hud gør dem ca. tre gange mindre modtagelige for solens stråler end lyshudede danskere - i særlig risiko for at få D-vitamin mangel, siger han.

- Vi har i mange år vidst, at denne gruppe hyppigere klagede over træthed og smertefølsomhed, men den ny viden fortæller, at de også er i højere risiko for bl.a. depressive symptomer. Det samme gælder også mange ældre danskere, som ikke kommer så meget ud i solen. Og i vores afdeling på sygehuset møder vi også flere unge computernørder, som klager over depressionssymptomer, der meget vel kan skyldes D-vitaminmangel.

Derfor råder Mahmoud Ashkanian sine lægekolleger til i højere grad at være opmærksom på og behandle evt. D-vitaminmangel.

- D-vitaminmangel kan ikke i sig selv forklare depression og neurologiske sygdomme, men tilstanden kan holde sygdommene ved lige. Derfor er det vigtigt at behandle, f.eks. med vitamintilskud.

I Danmark anses D-vitaminniveauet for at være normalt, hvis det ligger mellem 50 og 160 nmol/liter. Men i flere europæiske lande opererer man i dag med en nedre grænse på 80 nmol/liter, og det bør vi, med den nye viden, måske også overveje at gøre herhjemme, mener Mahmoud Ashkanian.