LG runder en mio. TV med WebOS

Helt ny brugerflade på smart-TV er på rekordtid slået igennem hjemme i stuerne.

En model fremviser tidligere i år LGs første TV med det nye styresystem WebOS, som bruges, når man ikke ser TV. De farvede flader eller bjælker gør det let at skifte mellem forskellige funktioner. TVet er blevet en populær vare. Foto: LG Fold sammen
Læs mere

På rekordtid - tre måneder - er det lykkedes den sydkoreanske mobil- og TV-gigant LG Electronics at gøre sine fjernsyn med det helt nye WebOS-styresystem så populære, at der er solgt en million af dem.

WebOS er et styresystem, som egentlig blev udviklet til de håndholdte Palm-computere. Palm brugte dem også i en enkelt telefon, inden Hewlett-Packard overtog Palm og dermed også WebOS. HP, som dengang var verdens største PC-producent, havde store planer om at bruge WebOS parallelt med Windows i alle sine computere men nåede aldrig at gøre noget ved tankerne.

Forventer at nå 10 mio. om et år

I februar 2013 købte LG så WebOS af HP og har siden videreudviklet det til sine fjernsyn, hvor det er brugerfladen, når man skifter fra normalt TV-kikkeri til smart-TV-fladen, hvor man kan anvende forskellige programmer, koble sig på forskellige internettjenester og se og leje film.

Det første LG-TV af slagsen blev fremvist i januar. Nu er der solgt en million, og LG forventer at nå 10 millioner i løbet af første halvår af 2015.

WebOS-brugerfladen har høstet stor anerkendelse, fordi den er nem at bruge og finde rundt i, hvilket ikke ligefrem har præget smart-TV-apparaterne i øvrigt.

Nemt at blade rundt

Centralt i WebOS-brugerfladen er startmenuen, som ruller på tværs i bunden af skærmen, så man kan blade sig gennem indholdet. Her kan man i forskelligtfarvede bjælker vælge mellem at se almindeligt TV, film og TV-serier over nettet gennem f.eks. Netflix, gå på Twitter eller på Skype eller tilgå film, musik og fotos, som man selv har liggende på andre computere eller netværksdiske i hjemmet.

WebOS er designet, så man samtidig kan se en udsendelse, spille spil eller gå på nettet, mens man søger efter andet indhold. LG udnytter dermed, at WebOS er lavet til at kunne afvikle forskellige programmer/apps samtidig, så det virker, som folk er vant til fra smartphonetelefoner og tavle-PCer - og modsat mange andre smart-TV-apparaters menuer. WebOS husker samtidig, hvad man senest så, og man kan se historikken.

En anden vandret menu, Today (»I dag«), kan kaldes frem midt på skærmen og vise forslag til andet indhold, som kunne være interessant at se.

LG regner med at bruge WebOS i 70 procent af sin TV-produktion i år.

Andre producenter lægger an til at bruge Google Android som styresystem, mens Apple forventes at levere sin egen TV-brugerflade på et senere tidspunkt.