Lenovo og LG stiger på Windows-telefoner

Microsoft har fået endnu to mobilgiganter med på vognen i forsøget på at gøre Windows Phone-verdenen til mere end en niche.

Verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, åbner 24. februar i Barcelona i Spanien og varer frem til 27. februar. Den vil afsløre, hvordan styrkeforholdet er i mobilverdenen. Foto: Lluis Gene, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LLUIS GENE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Microsoft ruster op på mobilmarkedet mod Googles styresystem Android med nye aftaler med teknologigiganter, som fremover vil producere telefoner med Windows Phone som styresystem.

Kinesiske Lenovo og sydkoreanske LG er de nyeste i folden, som ifølge den amerikanske softwaregigant nu går i gang med at lave egne Windows Phone-telefoner, forlyder det på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona i det nordøstlige Spanien. Dog er det ikke klart, hvornår Lenovo og LG har de første Windows-telefoner i handelen.

Nokia står for ni af ti Windows-telefoner

I forvejen er taiwanske HTC, sydkoreanske Samsung og kinesiske Huawei allerede på listen, og Microsoft selv overtager inden for en måneds tid den finske mobilgigant Nokias mobilproduktion og fører den videre hos sig selv.

Microsoft købte i september sin mangeårige samarbejdspartner Nokias mobilproduktion for 40,5 milliarder kroner, efter at Nokia i februar 2011 skrottede al sin egen software og valgte at satse alt på at lave Windows-telefoner - en omstilling, som bl.a. kostede 1.000 højtuddannede ingeniører på Nokias udviklingscenter i København jobbet.

Nokia er verdens største producent af Windows Phone-telefoner gennem sin Lumia-serie, der udgør omkring 90 procent af alle mobiltelefoner med Microsofts software.

Lenovo købte for nylig den amerikanske mobilproducent Motorola af Google. Motorola producerer udelukkende mobiltelefoner med Googles mobilstyresystem Android, der er altdominerende på dagens mobilmarked; omkring 80 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres med Android, hvor Apples iOS kun udgør lige over 13 procent.

Faldende PC-salg presser Microsoft

Microsoft slås med et faldende PC-salg, som begynder at koste indtægter, fordi Windows-styresystemet nærmest er en fast bestanddel af enhver ny PC. Men folk køber færre PCer og bruger i stedet pengene på smartphonetelefoner og tavle-PCer. Det er markeder, som Microsoft ikke er stærke på, og det skal de nye alliancer med Lenovo og LG forsøge at forbedre.

En opdateret udgave af Windows Phone, Windows Phone 8.1, ventes at være klar til april, når Microsoft holder sin årlige udviklerkonference.

Ifølge Microsoft er den livsvigtige Windows Phone Store, hvorfra man henter alle programmer til sin Windows Phone-telefon, nu oppe på at have 245.000 applikationer/apps mod 200.000 ved udgangen af 2013. Netop antallet og bredden af applikationer er altafgørende for, om folk vælger at ville købe en telefon. Windows Phone-verdenen halter bagefter på mange områder, hvor folk har vænnet sig til at have særlige applikationer i både Android- og iOS-verdenen, men hvor de samme småprogrammer ikke findes til Windows Phone, fordi det er dyrt at udvikle endnu en version, samtidig med at antallet af Windows Phone-ejere ikke bår hverken Android eller iOS til sokkeholderne.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.