Lego-rumfærge på himmelflugt

Lego-rumfærge røg helt op i 35 kilometers højde. Se den alt andet end klodsede video fra kanten af rummet.

En vaskeægte Lego-rumfærge blev sendt en tur ud i rummet, fastspændt til en heliumballon med GPS og videokamera. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad NASA ikke længere kan, er lykkedes for en rumænsk fly-entusiast, nemlig at sende en rumfærge til rummet - eller i hvert fald helt derop, hvor luften er ultratynd, og Jorden krummer nedenunder som en blåblinkende kæmpebold.

Til gengæld var Raul Oaidas rumfærge hverken lavet af varmeresistente kakler eller aluminium. I stedet benyttede han sig af en vaskeægte Lego-rumfærge, som han spændte fast til en heliumballon med GPS og videokamera.

På den måde lykkedes det ham at sende det højtflyvende Billund-produkt hele 35 km op i atmosfæren - formentlig højere end noget andet fritsvævende legetøjsprodukt i historien. Og tilmed dokumenterede han hele rejsen med en alt andet end klodset, men snarere fascinerende video, som han efterfølgende lagde ud på YouTube.

Hyldest til Lego

På videoen udtaler han bl.a.:

"Dette er min LEGO hyldest til afslutningen på rumfærgens æra. Beviset på, at selv om den er gået på pension, kan denne maskine stadig flyve, dog i legetøjsudgave."

Selv om Raul Oaida er rumæner, gennemførte han sit højtflyvende projekt i Tyskland på grund af en mindre restriktiv lovgivning omkring rummets anvendelse end i hans hjemland.

Landede 240 km væk

Via GPS fulgte han sin Lego-flyver i bil, indtil han mistede kontakten med den. Men senere fandt han rumfærgen ca. 240 km fra opsendelsesstedet.

I øvrigt har Lego-produkter været højere oppe før, nemlig på Den Internationale Rumstation. Men som fritsvævende Lego-produkt må det være højderekord.

Du kan se videoen her, og fortæl os venligst, hvis du mener at se tegn på billedmanipulation i optagelserne. Vi er, indrømmet, selv en smule i tvivl.