Laveste vandstand i København i 81 år

For første gang siden den undersøiske skulptur Agnete og Havmanden blev nedsænket i Slotsholmskanalen i København i 1992, tittede den torsdag op af vandet.

Suste Bonnén's skulptur 'Agnete og Havmanden' bliver sænket ned i kanalen ved Højbro Plads i 1992. Torsdag tittede den atter frem pga. ekstremt lavvande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Lunde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt er det stormflod og dermed vand på gader og i kældre nær kyster, der er fremherskende på denne årstid.

Men torsdag opstod det stik modsatte fænomen. Ved kyster på Fyn og Sjælland faldt vandstanden helt ned til en meter under det normale, og i København nåede man den laveste vandstand, der er målt i hele 81 år: 95 cm under daglig vande kl. 8.30 om morgenen.

Det skriver TV 2 Vejr.

Dermed åbenbarede der sig et spektakulært syn talrige steder. Ved mange kyster blev havbunden blottet, pæle i vandet blev synlige, og forankrede joller og andre småbåde lagde sig til ro på den mudrede havbund.

I København skete tilmed det enestående, at den undersøiske skulptur Agnete og Havmanden på bunden af Slotsholmskanalen åbenbarede sig oven vande for første gang, siden den blev nedsænket i 1992.

Usædvanlige vejrforhold

Også langs den svenske øresundskyst gik vandet helt i bund, eksempelvis i havnen ved Barsebäck, hvor vandstanden faldt til 92 cm under det normale - det laveste siden 1941.

De usædvanlige forhold skyldes ifølge TV 2 Vejr en ret lang periode med ganske kraftig vind fra øst. Det fik vandstanden i Østersøen til at falde med omkring 30 cm. Onsdag drejede den kraftige blæst imidlertid om til syd og sydøst, hvorefter stor mængder vand blev presset gennem Øresund og de danske bælter.

Denne særlige kombination skabte det usædvanlige lavvande.

Fredag morgen er der ifølge DMI fortsat lav vandstand ved samtlige kyster i de indre danske farvande.

Kl. 9.08 var vandstanden i Køge 62 cm under normalen, mens den i Hundige var 56 cm under det normale.