Lavere mobiltakst i endnu tre lande

Norge, Island og Liechtenstein bliver en del af EU-aftalen om årlig tvangssænkning af mobil- og datapriserne i udlandet.

EU har gennem flere år ført an med en tvangssænkning af de ofte abnormt dyre mobilpriser i udlandet. Nu slutter Norge, Island og Liechtenstein sig til aftalen. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I endnu tre lande bliver det nu billigere at bruge mobiltelefonen.

Norge, Island og Liechtenstein har nemlig koblet sig på EU-aftalen om tvangssænkning af mobilpriserne i udlandet, såkaldt roaming, som dermed vil gælde i i alt 30 europæiske lande.

Aftalen kom i stand, da EU og EFTA-landene mødtes i Bruxelles i fredags. De tre lande er ikke med i EU men indfører alligevel en stor del af EU-lovgivningen i deres egen lovgivning.

Flere mobilselskaber på samme nummer

EU-aftalen, som blev fornyet under det danske EU-formandskab i foråret, betyder, at priserne på at tale og bruge data på mobiltelefonen ved at gå på internet over mobilnettet enten fra en mobiltelefon eller en PC med mobilmodem tvangssænkes over de næste tre år. Samtidig kan mobilabonnementet fra 1. juli 2014 splittes op i to, så man bruger ét mobilselskab i Danmark og uden for EU og et andet, når man rejser rundt i EU. Man beholder sit nuværende telefonnummer, som gælder for begge abonnementer. Dermed kan man være f.eks. TDC-kunde i Danmark og Telia-kunde i EU, hvis det giver de bedste priser.

Det er fortsat en dyr affære at bruge mobilforbindelsen uden for EU.

Norge, Island og Liechtenstein skal nu have aftalen godkendt i deres parlamenter, før den træder i kraft.