Laserstråle kan suge forurening ud af luften

Fysikere har skabt en stråle, der kan suge partikler til sig. Når teknikken udvikles, vil den kunne bruges til at kontrollere luftforurening.

Luftforurening i den kinesiske by Xiangyang. Måske er løsningen på forureningen en laserstråle? Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig en stråle, som med en usynlig kraft kan trække ting til sig. Sådan en stråle har fysikere skabt på mini-skala. Det skriver Livescience.com ifølge Videnskab.dk.

Strålen er af laser og kan tiltrække partikler inden for en afstand af 20 centimeter, hvilket ifølge Livescience.com er 100 gange mere end tidligere eksperimenter.

»Fordi laserstråler holder deres kvalitet for meget lange distancer, vil denne teknik kunne bruges over flere meter. Vores laboratorium var bare for småt til, at vi kunne vise det,« siger Vladlen Shvedov, der er forsker på Australian National University, i en pressmeddelelse.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvornår får vi en teleporter?

I forsøget havde laserstrålen form som en donut, med en varm ydre ring og et koldt indre. Laseren varmer luften op omkring den og kan på den måde suge 0,2 millimeter store glassfærer ind i strålen.

Teknikken kan ifølge Livescience.com bruges til at kontrollere luftforurening, hvor man kan suge forureningspartikler ud af luften.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Photonics.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Laserstråle kan flytte mikroskopiske partikler

Tag testen: Har du en effektiv hjerne?