Las Vegas åbner for techsluserne

Nye telefoner, tavle-PCer, bærbare computere til at skille ad og med både Windows og Android, buede fladskærms-TV, fjernsyn i ultra-HD-opløsning, teknologi til at tage på - det hele er med på verdens største forbrugerelektronikmesse, som åbner på mandag. Berlingske rapporterer fra messen.

Mandag morgen begynder tilstrømningen til verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i Las Vegas, som vil sprøjte nye produkter ud. Her et vue fra 2013. Arkivfoto: Joe Klamar, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE KLAMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næppe har krudtrøgen fra nytårsfyrværkeriet lagt sig, før lunten tændes til verdens største forbrugerelektronikmesse i spillebyen Las Vegas, som igen tænder for alt, hvad der overhovedet kan sættes strøm til, og som vi - måske - vil se ude på butikshylderne i løbet af 2014.

Rygterne om - mulige - kommende produkter er som sædvanlig mange op til åbningen af den gigantiske messe, som finder sted mandag den 7. og varer til 10. januar i Las Vegas Convention Center i den berømte/berygtede spilleby i ørkenstaten Nevada i det sydvestlige hjørne af USA.

Måske en Galaxy S5

Blandt de hårdnakkede af slagsen er, at internetgiganten Google står klar med en ny tavle-PC, Nexus 10 2 - måske til lancering lige op til åbningen for ikke at drukne i mængden. Google selv holder kortene tæt til kroppen og siger ikke noget. Det er en opdatering af den eksisterende Nexus 10, som i USA koster 50 dollars for udgaven med 32 GB lagerplads.

Der er ingen tvivl om, at alle de store mobilproducenter - Huawei og ZTE fra Kina og LG og Samsung fra Sydkorea - alle vil stå klar med nye smartphonetelefoner. Det helt store spørgsmål er, om Samsung vil overraske og trække en ny topmodel, en Galaxy S5, op af hatten. Galaxy S4, som lige nu er det ypperste fra verdens største mobilproducent, har snart et år på bagen, og salgstallene begynder at halte lidt. Galaxy S5 rygtes at have en 64-bitchip, et kamera med en opløsning på 16 megapixler og at være i ren metal. Også Samsungs buede telefon, Galaxy Round, tiltrækker sig stor interesse.

Alt-i-en-PC med Chrome og nye tavle-PCer

Sydkoreanske LG Electronics, som er på top 5-listen over verdens største mobilproducenter, har allerede annonceret at stå klar med den første alt-i-en-PC med Googles særlige Chrome-styresystem. LG har også en ny ultra-PC på under et kilo med sig. Også LGs buede telefon, G Flex, ventes der nyt om.

Samsung har også nyheder på tavle-PC-fronten i ærmet. Galaxy Tab Pro 8.4, Galaxy Tab Pro 10.1, Galaxy Note Pro 12.2 og Galaxy Tab 3 Lite ventes alle lanceret inden marts - og hvorfor så ikke i januar?

Taiwanske Asus, som i flere år har været den helt store fornyer, ventes klar med sin nye tavle-PC, som både kører Windows og Googles styresystem Android, så man let kan skifte og dermed altid have adgang til samtlige yndlingsprogrammer og apps, uanset om det er fra Windows- eller Android-verdenen.

Og så vil der formentlig skulle en mindre flok af hænder til for at tælle de nye bærbare PCer, hvor skærmen kan pilles af, så den kan bruges som tavle-PC, når man har brug for det - såkaldte to-i-en-bærbare.

Ultra-HD skal sælge fjernsyn

Fladskærmsfjernsyn vil igen (faktisk: igen-igen) være et stort slagnummer i ultra-HD, også kaldet 4K - i år dog, forhåbentlig, til lavere priser end de hidtil ret så hårrejsende, selv om der stadig skal mange flere tusindlapper på disken, før man er ejer af et af slagsen. Skærmbilledet har en fire gange højere opløsning end dagens fuld HD, hvilket betyder skarpere billeder i klarere farver. Det skal sparke nyt liv i det vigende fladskærmssalg, som ikke har kunnet sælge nok på smart-TV-delen og 3D-funktionerne. Med fjernsyn i ultra-HD følger en stærkt forøget satsning på videokameraer, der kan optage i ultra-HD-kvalitet, og ligeledes både smartphonetelefoner og bærbare PCer med skærme, der kan vise ultra-HD. Også løse PC-skærme med ultra-HD-opløsning skal nok dukke op.

Og blandt andet Netflix, netfilmtjenesten, meddelte lige op til jul, at det store hit, serien »House of Cards«, i sin anden sæson optages i ultra-HD-kvalitet, så der faktisk også er noget, der er værd at se på de nye TV-skærme, som ellers mangler indhold optaget i den højere opløsning, om end fjernsynene kan opskalere almindeligt materiale til ultra-HD.

Både Samsung og LG vil vise 105 tommer store, buede ultra-HD-fjernsyn, som skulle gøre det bedre at se fjernsyn på en skærm, der er større end en dobbeltseng og sandsynligvis vil koste et godt stykke over en halv million kroner - ud over transporten.

Første smart-TV med WebOS

LG har også meldt ud, at det første smart-TV med styresystemet WebOS får premiere på CES 2014. HP købte i april 2010 mobilproducenten Palm og overtog samtidig styresystemet WebOS, som var udviklet til Palms mobiltelefoner og små håndholdte PCer. Meningen var, at HP ville give Windows konkurrence og installere det på samtlige sine PCer (dengang HP var verdens største PC-producent) parallelt med Windows. Men det blev aldrig til noget, og i februar 2013 købte LG WebOs af HP for at bruge det på sine smart-TV-apparater. WebOS ligner Android og arbejder tilsvarende med egne småprogrammer/apps.

Microsoft vender i år tilbage til CES. Gennem mange år var medstifter Bill Gates fast hovedtaler, et job, som efterfølger Steve Ballmer overtog. I 2013 valgte Microsoft at trække sig ud, fordi der alligevel fandt så mange løbende lanceringer sted, men nu rykker softwaregiganten ind igen. Microsoft er nemlig begyndt selv at producere hardware, senest tavle-PCerne Surface 2 og Surface Pro 2, ligesom Xbox One-spillekonsollen kom i november. I begyndelsen af 2014 overtager Microsoft desuden hele Nokias mobilproduktion.

Og så vil det formodentlig også vælte ud med teknologi, som man kan tage på - à la Sonys SmartWatch, Samsungs Galaxy Gear og Pebble, som alle er elektroniske ure med mulighed for f.eks. at læse e-post, fotografere m.m.

Biler og sundhed

Teknologi til biler vokser også i mængde og omfang, navnlig fordi 4G-/LTE-mobilnettene med datahastigheder fem-ti gange højere end dagens 3G-mobilnet nu vinder større udbredelse og er oplagte at koble bilens styrings- og underholdningsudstyr på. Ford slår motorhjælmen op for en hybridbil, hvor solceller i bilens tag bruges til at oplade batterierne i bilen, der kan klare 34 kilometers kørsel på udelukkende strøm. Toyota og Nissan har også taget solceller til sig for at sikre strøm undervejs.

Sundhedsteknologi er også et fremstormende område - ikke til sygehuse men til daglig brug, så man kan holde sig i form, måle sit blodtryk, holde styr på kalorierne og meget mere med hjælp fra sin telefon eller tavle-PC. Messeområdet for digital sundhed er i år 40 gange større, end det var i 2013.

Endelig vil køleskabe, vaskemaskiner, køkkenapparater og tilsvarende husholdningsprodukter få endnu et skub fremad med nye - og måske sågar smarte - tiltag, hvor mere og mere kan kobles på internetforbindelsen og således få helt nye evner tilført.

CES har været hjemsted for lanceringen af masser af nye produkttyper gennem årene.

Måske gemmes der lidt til Barcelona

Til februar holdes i Barcelona i Spanien verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, hvortil producenterne traditionelt har gemt nogle af nyhederne, der ikke alle brændes af i Las Vegas.

Det evindelige spørgsmål er, om nyhederne i Las Vegas vil nå Europa og dermed Danmark. Det gør mange af dem aldrig, andre dør på vejen fra de prototyper og gode hensigter, som vises frem, til virkeligheden melder sig.

Men vi vil næppe heller opleve, at 2014 bliver et år uden teknologiske fornyelser...