Lang ventetid på Ubuntu-mobiler

Hvis du længes efter en helt ukommerciel smartphone, må du vente til oktober - Ubuntu-mobilen er nemlig ikke just på trapperne, medmindre du altså har en Galaxy Nexus-mobil i forvejen.

2013 bliver året, hvor mange små smartphones-systemer vil forsøge at udfordre Google og Apple - men selv om ingen af dem levnes mange chancer af de store analysehuse, er der dog eet, der især stikker ud fra mængden. Det er den kommende Ubuntu-mobil, der baserer sig på det frie og åbne software Linux, og som især er kendetegnet ved ikke at have en stor, kommerciel virksomhed i ryggen.

Nu står det klart, at Ubuntu til smartphones bliver lanceret i to tempi i år. Senere denne måned kan teknisk mindede entusiaster hente softwaren, der i første omgang kun kan installeres på en Galaxy Nexus-mobil fra Samsung, som ellers oprindelig er født med Googles Android. Men fra oktober vil det være muligt at købe en 'ren' Ubuntu-mobil på to store markeder, der endnu ikke er nærmere defineret. Det skriver The Wall Street Journal i dag.

Ubuntu er en såkaldt Linux-distribution - altså en version af det frie og åbne styresystem, Linux. I modsætning til både Windows og Mac OS, er Linux er et græsrodsprojekt, der fortrinsvis drives frem af fritidsprogrammører uden kommercielle interesser. 

Loyal skare

Den tilgang har skaffet Linux en trofast og meget loyal brugerskare, og selv Linux også er kernen i både Android og flere andre smartphone-system, er Ubuntu-mobilen interessant, fordi Google og andre kommercielle selskaber er koblet helt ud af ligningen.

Både Google og Apple har løbende fået kritik for at binde brugerne fast i et økosystem, hvor de helt eller delvis tvinges til at bruge de løsninger, selskaberne har valgt fra starten, og endda i visse tilfælde bombarderes med reklamer, der kan være svære at få has på. Sådanne fænomener ventes ikke at forekomme på Ubuntu-mobilen.

Det er selskabet Canonical, der står bag Ubuntu-varianten af Linux, og dermed også Canonical, der står bag Ubuntu-mobilerne. Selv om Canonical bygger videre på Linux, udbydes softwaren fortsat gratis og frit efter de klassiske Open Source-principper.