Lamme rotter lærer at gå i Schweiz

Der er håb for paralyserede mennesker. Ved at bade en paralyseret rottes skadede rygmarv i kemikalier og stimulere den med elektriske impulser, har rotten lært at gå igen.

Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis vores rygmarv bliver alvorligt beskadiget, kan vores hjerne ikke længere kontrollere vores krop, og vi mister derfor førligheden og evnen. Og så skulle den historie være slut. Skulle man tro.

For nu ser der ud til at være nye muligheder for at genvinde førligheden, hvis man er blevet paralyseret på grund af en skade på rygmarven. 

Forskere i Schweiz afslører i den nyeste nummer af tidskriftet Science, hvordan de via blandt andet elektriske impulser og træning har lært lamme rotter at gå næsten lige så godt, som før rotterne fik alvorlige skader på rygmarven.

Ti rotter fik den samme skade på rygmarven, som betød, at rotterne mistede førligheden i bagbenene. Ved hjælp af små veste og hejsesystemer blev rotterne holdt oprejst med al deres vægt på bagbenene og fik til opgave at få fat i et stykke ost foran dem.

Mens rotterne kæmpede sig frem mod osten som lodne fuldskærmsadspringere, stimulerede forskerne rotterne elektrisk to steder: i hjernen og i rygmarven. Samtidig badede de rotternes ydre skader i kemikalier. 

Og det gav pote. Efter knap tre uger med tredive minutters daglig træning tog rotterne deres første skridt. Efter ti uger kunne alle rotterne gå igen, og enkelte kunne også løbe og gå på trapper.

Forskerne i Schweiz arbejder nu på at udvikle teknologien, så den snarest kan testes på mennesker. 

Video om forskningen: