Længere ventetid for kræftpatienter

Andre ikke livstruende lidelser skal fremover behandles hurtigere. Det går ud over kræftpatienterne.

Danske kræftpatienter må indstille sig på at vente endnu længere på at komme i behandling, end tilfældet er i dag, skriver Politiken tirsdag.

Det bliver ifølge sygehuse, eksperter og Danske Regioner konsekvensen af, at patienter med åreknuder, brok, diskusprolaps og andre lidelser, der ikke er livstruende, fra 1. oktober har krav på at blive behandlet inden en måned.

»Min vurdering er, at vi vil få længere ventelister for kræftpatienter«, siger en af landets førende eksperter i sundhedsøkonomi, direktør i Institut for Sundhedsvæsen Jes Søgaard til Politiken.

Kræftpatienter venter allerede nu i flere måneder fra den første undersøgelse og frem til, at lægerne har tid til at behandle dem. Ifølge Kræftens Bekæmpelse koster ventetiden et liv om dagen. Nye undersøgelser har påvist, at en kræftknude kan vokse og brede sig på få uger.

Det er især til skanninger, at kræftpatienter kommer til at stå i kø i længere tid. Forklaringen er, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti mod slutningen af sidste år vedtog at sætte den generelle behandlingsfrist i sygehusvæsnet ned fra to til en måned.

Derfor er sygehusene pisket til at fremrykke skanninger af patienter, der skal opereres i f.eks. knæ, skulder eller hofte, så de kan tilbyde patienten behandling inden for den forkortede frist.

Hvis det offentlige sygehus ikke kan leve op til kravene om behandling inden for en måned, har patienten ret til at blive henvist til et privathospital. Det offentlige sygehus skal stadig betale, og da prisen ofte er dobbelt så høj, vil det offentlige hospital gøre alt for selv at behandle patienten. Det går ud over kræftpatienter, der må vente længere.

»Det kan ikke undgås«, siger Rigshospitalets direktør, Jørgen Jørgensen til Politiken.

Samme opfattelse har Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, der har som hovedopgave at drive sygehusene.

»Det enkelte hospital vil gøre alt for at nå at behandle patienter med ikke livstruende lidelser inden en måned. Ellers bliver de straffet hårdt rent økonomisk«, siger han til Politiken og konkluderer:

»Et folketingsflertal har besluttet, at jo mindre man fejler, jo mere sikker er man på at komme hurtigt i behandling«.

Kilde: Politiken