Læger topper selvmordsstatistik

Læger tager livet af sig selv oftere end nogen anden faggruppe. De har næsten tre gange så stor risiko for at dø af selvmord som folkeskolelærere.

Og sygeplejersker ligger lige bagefter. Det viser en ny undersøgelse, skriver Politiken.

»Man har vidst længe, at der var en ekstra risiko for, at læger begår selvmord, men man har ikke tidligere sat det i forhold til andre faggrupper, og der overrasker det virkelig, at de ligger helt i top. De begår oftere selvmord end selv de arbejdsløse«, siger Esben Agerbo.

Han er adjunkt ved Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet og hovedforfatter på undersøgelsen, der vil blive trykt i tidsskriftet Psychological Medicine udgivet af Cambridge universitetet.

Undersøgelsen omfatter samtlige 3.195 selvmord blandt personer i alderen 25 til 60 år i perioden 1991 til 1997. Selvmordernes beskæftigelse er registreret, og det giver tilsammen et billede af selvmordsraterne blandt 55 forskellige faggrupper. Forskellene er store, men de fleste udsving kan forklares ud fra generelle og kendte forhold. Folk med høj løn begår sjældnere selvmord end de lavtlønnede, og har man høj status på jobbet, er man mindre tilbøjelig til at tage sit eget liv.

Men læger og sygeplejersker skiller sig voldsomt ud fra det mønster. Særligt lægerne burde nyde godt af status og løn, men de er den faggruppe, der suverænt oftest begår selvmord. I forhold til den gruppe, der begår færrest selvmord - arkitekter og ingeniører - vælger læger seks gange så tit at tage deres eget liv.

Kilde: Politiken