Læge ordinerede cognac til Lincoln efter attentat

Rapport om de første genoplivningsforsøg af præsident Lincoln er fundet efter 147 år.

Den første lægerapport om præsident Abraham Lincolns død er fundet efter 147 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anthony Berger

11. april 1865 holdt præsident Abraham Lincoln en tale, hvor han talte varmt for sortes stemmeret. I dét øjeblik skiftede skuespiller John Wilkes Booth taktik. Oprindeligt ville han kidnappe Lincoln og bytte ham for fanger fra Maryland. Men fra den dag besluttede han sig for at slå ham ihjel i stedet.

14. april tog Lincoln og hans kone i Ford's Theatre i Washington. Den aften sneg Booth sig ind på Lincoln, og på klods hold skød og sårede han præsidenten dødeligt.

Den første, der kom præsidenten til hjælps var 23-årige dr. Charles Leale, og det er hans få timer gamle notater om Lincolns kvæstelser, der for nyligt er blevet fundet i en bankboks - 147 år senere.

Lammet og bevidstløs præsident

Dr. Leale var selv i teatret den aften, og da han under tumult nåede frem til Lincoln, sad præsidenten lammet og bevidstløs lænet op ad sin kone. Mens dr. Leale undersøgte Lincolns baghoved, sendte han bud efter cognac og vand til præsidenten.

Rapporten tilføjer ikke nye oplysninger til Lincolns død, men de er de første notater om den sårede og døende præsident.

Læger har betvivlet, om Lincoln fik den rette behandling. Men dr. Leale gjorde alt efter bogen, hvis man tager i betragtning, at traumebehandling var et spædbarn af alder i den tid. Det siger dr. Blaine Houmes, der er specialist i akutmedicin og har studeret mordet, til Yahoo News.

- Da dr. Leale nåede frem til præsidenten, var Lincoln teknisk set død. Han var i stand til at fremmane en puls og starte vejrtrækningen igen. Han reddede dybest set hans liv, selv om han ikke overlevede såret, siger dr. Blaine Houmes.