Kyssesyge kan give lymfekræft

Danske forskere dokumenterer for første gang, at virus, der forårsager kyssesyge, i sjældne tilfælde også kan være årsag til lymfekræft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk forskergruppe fra Statens Serum Institut har som de første i verden vist, at virussygdommen mononukleose, også kaldet kyssesyge, i sjældne tilfælde kan føre til lymfekræft.

Mere end 90 pct. af befolkningen bliver på et tidspunkt smittet med Epstein-Barr virus. Langt de fleste smittes som børn uden at få symptomer af det. Men smittes man med viruset i teenagealderen vil mellem en tredjedel og halvdelen udvikle kyssesyge.

Én ud af 1.000 patienter med mononukleose vil senere i livet få den særlige form for lymfekræft, kaldet Hodgkins lymfom, viser undersøgelsen fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut.

Takket været Serum Instituttets egne opgørelser over personer undersøgt for kyssesyge, er det lykkedes forskerne at følge i alt 38.000 personer med kyssesyge og andre 24.000, der var mistænkt for at have kyssesyge, men hvor blodprøver ikke kunne bekræfte dette.

»Via Cancerregistret kunne vi se, hvor mange af mononukleosepatienterne, der siden fik lymfekræft,« fortæller professor Mads Melbye og afdelingslæge Henrik Hjalgrim fra Statens Serum Institut. Mononukleosepatienterne havde mere end dobbelt så stor risiko for at få lymfekræft, som dem, der ikke havde haft mononukleose.

Som det helt nye viste yderligere undersøgelser, at Epstein-Barr virus kun var tilstede i kræftcellerne hos lymfekræftpatienter, der tidligere havde haft kyssesyge. »Dette er et holdepunkt for, at Epstein-Barr virus kan være en direkte medvirkende årsag til Hodgkins lymfom,« fortæller professor Mads Melbye.

De personer, der fik lymfekræft som følge af infektionen med Epstein Barr-virus, fik i gennemsnit lymfekræft fire år efter de havde haft kyssesyge. Kyssesygepatienterne havde en forøget risiko for Hodgkins lymfom op til 20 år efter infektionen.

Den danske undersøgelse blev i går offentliggjort i det ansete lægetidsskrift New England Journal of Medicine.