Kvinder var med om bord på vikingeskibe

En ny undersøgelse fastslår, at der er genetisk bevis for, at nordiske kvinder var med på vikingetogter.

Ny forskning viser, at nordiske kvinder var med på vikingetogter. Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har traditionelt et billede af vikingetogternes skibe bemandet med skæggede vikinger med våben i hånd. Men forskere mener nu at have fundet bevis på, at der i visse tilfælde var kvinder ombord.

Vi ved, at vikingerne fra 800-tallet og godt ind i 1100-tallet sejlede til andre lande på både erobrings- og plyndringstogter.

I en forskningsrapport publiceret i Philosophical Transactions of the Royal Society har forskere undersøgt DNA-genmateriale fra vikingeskeletter og sammenlignet dem med nulevende individer i England, Shetlandsøerne, Orkneyøerne og Island.

Undersøgelsen sandsynliggør, at der var kvinder med på visse togter, siger professor ved Oslo Universitet Erika Hagelberg, der er medforfatter til undersøgelsen.

Hun siger til den britiske avis Independent:

»Dette faktum synes at stride imod antagelsen, at togterne drejede sig om voldtægt og plyndring udført af vikinger.«

Forskerne har analyseret et stort antal skeletter fra vikingetiden, der er blevet fundet i Norge. Det lykkedes forskerne at uddrage mitokondrielt DNA fra disse skeletter, det vil sige det genetiske materiale fra kvinden.

Forskerne sammenlignede derefter disse prøver med godt 5.000 individer fra Norge, Storbritannien, Island og andre europæiske lande i håb om, at det ville sige noget om vikingernes tilstedeværelse rundt omkring i Europa.

Det viste sig, at DNA-materialet fra skeletterne viste sig i specielle DNA-sekvenser hos nulevende individer på Island, Shetlandsøerne og Orkneyøerne samt det nordlige Skotland.

Ikke i overensstemmelse med tidligere undersøgelser

Artiklens medforfatter Maja Krzewinska siger til Live Science: »Vi kan vise, at de nordiske vikinger havde kvinder med, da de koloniserede Island og rejste til andre destinationer.«

Forskningsresultatet er ikke i overensstemmelse med tidligere undersøgelser, der antog, at vikingernes både var fyldt med angrebsivrige mænd, der voldtog, eller tog kvinder i de lande, som de kom til.

Professor Hagelberg siger til Independent: »Det er sandt, at man antog, at vikinger tog lokale kvinder, men DNA synes at vise, at vikingekvinder var med i koloniseringen. Dette synes at modbevise en af hypoteserne, nemlig at de var drevet af mangel på kvinder derhjemme.«

Arkæolog Jan Bill, der er kurator ved vikingeskibssamlingen i Oslo, men som ikke er medforfatter til artiklen, siger:

»Undersøgelsen synes at vise, at kvinder var en del af koloniserings-processen på et niveau, som vi ikke vidste. Det billede vi har af vikingernes togter – en bande røvere i lange vikingeskibe – er næppe forkert, for der kunne naturligvis ikke være familier i de både. Men da plyndringstogterne blev en mere permanent aktivitet, så kan man forestille sig, at kvinder drog med og blev i de lejre, som man oprettede.«