Kunstig lever mindsker behov for forsøgsdyr

Videnskaben har for første gang fremdyrket en kunstig 'mini-lever' af stamceller fra voksne mus. Udover at være et effektivt våben til bekæmpelse af leversygdomme, reducerer leveren også brugen af laboratoriedyr.

ARKIVFOTO: Forsøgsdyr (hos Novo Nordisk). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du dyrenes ven og godt træt af at høre om gentagne forsøg med nuttede laboratoriemus og andre af vores behårede fæller, så er der her gode nyheder.

Dr. MeritxellHuch fra GurdonInstitute på Cambridge Universitet har nemlig vundet den britiske NC3R-pris for det videnskabelige og teknologiske fremskridt, der har størst potentiale for enten at erstatte, reducere eller forbedre brugen af ​​dyr i forskning.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan man helt undgå at lave dyreforsøg?

Dr. Huch modtog NC3R-prisen for udviklingen af en unik metode, der gør det muligt for voksne mus' stamceller at vokse og ekspandere til fuldt fungerende tredimensionelt levervæv. En metode, der gør det muligt at holde igen med alle dyreforsøgene:

»Når vi eksempelvis tester ét enkelt stof, har vi normalt brug for 20 til 50 forsøgsdyr, og det er kun til at forske i ét stof - eller én slags leversygdom. Ved hjælp af 'mini-leveren' kan celler fra en mus bruges til at teste 1.000 stoffer til behandling af en leversygdom og dermed reducere anvendelsen af ​​dyr med op til 50.000,« fortæller dr. Huch ifølge Videnskab.dk

Hør, hvad dr. Huch ellers fortæller om 'mini-leveren' og dens potentiale i en video på Videnskab.dk.