Kritik af koppeplan

Danmarks koppeberedskab bygger på en gammel og bivirkningsfyldt vaccine, som burde opgraderes til en mere moderne plan, siger kritikere, der også er part i sagen.

Næsten alle danskere over 40 år har ar på overarmen eller låret efter koppevaccinen, som var obligatorisk ved skolestart i Danmark indtil 1977. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sted i Danmark står en tank med flydende kvælstof og tilstrækkelig koppevaccine til at vaccinere os allesammen på kort tid, hvis et smitteudbrud truer landet. Det kan redde de fleste af os fra at dø. Men myndighederne skal også sikre mod samfundsnedbrud, siger kritikere, som mener, at udviklingen af en ny vaccine med færre bivirkninger burde medføre en opdatering af koppeplanen fra 2003.

- Lægerne betragter det traditionelle smitteberedskab som et sundhedsberedskab, Men det er også et sikkerhedsspørgsmål, når samfundet rammes af en dødelig sygdom, som får den pæne civile facade til at krakelere, siger speciallæge Erik Heegaard, direktør i Biosecurity Institute.

Han er tidligere overlæge på Seruminstituttet og medforfatter til den danske koppeplan. Planen er udarbejdet, mens man stadig kun havde adgang til de gamle og bivirkningsfyldte vacciner. Man fravalgte på den baggrund at vaccinere nøglepersoner i befolkningen på forhånd, allerede inden smitten er over os, som man i dag gør i en række andre lande med den nye vaccine.

Heegaard argumenterer i dag i en kronik i Berlingske for, at et biologisk beredskab i højere grad skal tage udgangspunkt i en generel beskyttelse af samfundet, ikke kun borgernes fysiske sundhed. Og det uanset om sygdommen kommer til os ved terrorangreb, laboratorieuheld  eller ved helt nye smittetyper.
 
Læs kronikken: Når sygdom bliver en sikkerhedstrussel

- Jeg undrer mig over, at lige præcis Danmark ikke vil have vores vaccine, siger Anders Hedegaard, administrerende direktør for Bavarian Nordic, der har udviklet koppevaccinen Imvamune.

Vaccinen er solgt i store mængder til USA og en række andre lande, som vil bruge den til »first line responders« eller udrykningsteam, der består af koppevaccinerede ansatte i sundhedssektoren, som med kort varsel kan rykke ud ved smittemistanke. Man vaccinerer desuden nøglepersoner i andre sektorer, som kan holde livsnødvendig infrastruktur oppe i tilfælde af et større udbrud, så vi fx har strøm til computeren så vi kan arbejde hjemmefra, og så vi stadig kan få mad og vand.

- Produktionen af Imvamune foregår i Danmark, og den kan paradoksalt nok blive truet ved et koppeudbrud, hvis væsentlige samfundsstrukturer bryder sammen, siger Anders Hedegaard, der ikke økonomisk har behov for en vaccineordre fra Danmark, men gerne ville have blåstemplingen ved et statskøb udover en leverance til Forsvarets udstationerede personale.

I USA vil den nye vaccine foruden til "first line responders" og usendte soldater blive brugt til immunsvækkede personer i tilfælde af udbrud, fordi de gamle vacciner, selv om de stadig er virksomme og tilgængelige i rigelige mængder på verdensplan, har høj risiko for bivirkninger. Alle er dog enige om, at risikoen for et udbrud er meget lav.

- Det er en politisk beslutning, om man vil have en nyere vaccine eller ej. Der foretages altid en afvejning af, hvor alvorlig truslen er, og hvor mange penge man skal bruge. Hvis man til hver en tid søger fuld sikkerhed, kan det også blive rigtigt dyrt for samfundet, siger Nils Strandberg Pedersen, direktør for Seruminstituttet, som rådgiver Sundhedsstyrelsen om epidemiberedskabet.

Den gamle koppevaccine beskytter effektivt mod kopper, men har mange alvorlige bivirkninger. Det sidste koppetilfælde i Danmark var i 1970, det sidste i verden var i Somalia i 1977, og sygdommen blev officielt erklæret udryddet på verdensplan i 1980 efter en global vaccinationsindsats.

Uvaccinerede har en dødelighed på 30 procent ved smitte med kopper, som er ekstremt smitsomt. Hvis man allerede er vaccineret, også selv om det er lang tid siden, kan man regne med et mildere forløb af sygdommen. Det er ikke nødvendigvis en fordel for andre samfundsborgere ved en epidemi, fordi man så kan gå rundt og smitte uden at opdage man er alvorligt syg.