Krav om dansk plan mod cyberangreb

For første gang er hackerangreb på Danmark rykket op blandt de største trusler mod landet. Derfor skal der hurtigst muligt laves en national sikkerhedsplan, kræver Danmarks største IT-brancheorganisation.

Angreb på den danske internetinfrastruktur kan lægge landet uvirksomt hen, nu hvor IT og ny teknologi er blevet afgørende vigtigt overalt. Derfor må der en national sikkerhedsplan til. Arkivfoto: Kacper Pempel, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cyberangreb er nu så alvorlig en trussel mod Danmark, at der skal lægges en national sikkerhedsplan for, hvordan vi sikrer os mod, at landet går ned, hvis hackere får held til at ramme rigtigt.

Den opfordring kommer fra administrerende direktør Morten Bangsgaard fra brancheorganisationen IT-Branchen, der samler størstedelen af de danske IT-virksomheder, efter at Beredskabsstyrelsen tirsdag udpegede netop cyberangreb som en af de ti største risici for Danmark på linie med bl.a. orkaner, stormfloder, atomulykker, terrorhandlinger og pandemisk influenza.

Ikke en dag for sent

»IT er blevet en så vigtig del af vort samfund, at det kan få meget kritiske konsekvenser, hvis vi ikke tager sikkerheden alvorligt. Det er ikke en dag for sent, at cyberangreb bliver taget seriøst som en stor, potentiel risiko for Danmark. Derfor bør der nu udvikles en national sikkerhedspakke, hvor vi får lagt en klar, national plan for, hvordan vi i Danmark vil håndtere de forskellige sikkerhedsudfordringer i både den offentlige sektor og i det private erhvervsliv,« siger Morten Bangsgaard.

Seneste eksempel er hackerangrebet mod Kommunernes Landsforenings netsted, selv om det næppe af mange vil karakteriseres som afgørende vigtigt for Danmarks beståen. Tidligere har hackere forsøgt at lamme Sverige, og for flere år siden lykkedes det at lukke Estland og senere Georgien i flere dage efter hackerangreb, hvor infrastrukturen ikke fungerede bagefter.

For første gang på farelisten

Det er første gang, at cyberangreb er med på Beredskabsstyrelsens top 10-faresignalliste.

»Den største ændring ligger i erkendelsen af, at cyberangreb skal tages alvorligt. Cyberangreb er ikke noget nyt fænomen, men cyberangreb kan i dag få langt større konsekvenser end tidligere, fordi det moderne samfund bliver stadig mere afhængigt af informationsteknologi, og de kritiske funktioner er koblet sammen i store og komplekse netværk,« hedder det i Beredskabsstyrelsens kortlægning.

Regeringen har oprettet Center for Cybersikkerhed, som skal beskytte Danmarks kritiske digitale infrastruktur i samarbejde med myndigheder, virksomheder og de menige danskere.

»Samfundet har så store gevinster af at være digitaliseret, at vi skal prioritere IT-sikkerhed meget højt. Vi har i Danmark generelt en meget høj grad af sikkerhed i vore systemer og en meget høj tillid i befolkningen. Det skal vi værne om og tage cybertruslen alvorligt,« siger Morten Bangsgaard fra IT-Branchen.

Europol: Større hackerangreb truer

IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT overvåger den civile, danske del af Internet, mens GovCert under Forsvarsministeriet varetager militærets og det offentliges del af nettet og holder øje med pludselig ændringer i netmønsteret.

Det europæiske politisamarbejde Europols kortlægning af alvorlig og organiseret kriminalitet i EU, »SOCTA 2013«, påviste for en måned siden, at større hackerangreb, mere onlinesvindel og mere børneporno bliver en stadig voksende trussel mod EU i takt med, at internetadgangen bliver bedre og bredere, samtidig med at cyberkriminalitet for pengenes skyld vil øge andre typer af lovovertrædelser.

Hent selv Beredskabsstyrelsens rapport »Nationalt risikobillede« (i PDF-format): http://brs.dk/viden/publikationer/Documents/Nationalt_Risikobillede.pdf