Kræver 72 billioner dollar i erstatning fra fildelingstjeneste

Musikmagasin hævder, at den amerikanske musikindustri kræver absurd stor erstatning fra LimeWire.

LimeWire overtog stafetten fra Napster og Kazaa som den mest populære tjeneste for ulovlig fildeling af musik i 00'erne. Efter fire års kamp med den amerikanske pladebrancheorganisation RIAA blev tjenesten beordret lukket af en domstol i 2010.

Ifølge hjemmesiden NME, et amerikansk musikmagasin, kræver RIAA hele 72 billioner dollar (trillioner efter amerikansk standard) i erstatning fra de ansvarlige bag den gamle fildelingsklient.

72 billioner dollar svarer til 425 billioner danske kroner, og ifølge enkelte beregninger er antallet af penge i verden på »blot« 357 billioner kroner. Det vil sige, at det eventuelle »krav« er på mere end verdens samlede pengebeholdning. Så hvor sand er denne påstand?

Hvor kommer summen fra?

Ifølge en kendelse (pdf-dokument) fra domstolen har RIAA identificeret 11.000 sange på LimeWire som ophavsrettighedskrænkende, og med en lovfæstet maksimal skadeserstatning på 150.000 dollar per sang bliver summen på maksimalt 10 milliarder kroner – altså langt under 465 billioner.

Det har været lidt uklart, hvor den enorme erstatningssum kommer fra. NME henviser til en artikel fra Computerworld fra marts 2011, men det norske Dagbladet skriver, at Computerworld aldrig har opgivet dette beløb. De kan heller ikke forstå, hvorfor NME pludselig skriver om denne sag nu.

Det konkrete tal ser ud til at komme fra en artikel hos Law.com, og her har de tilsyneladende konstrueret summen ud fra kendelsen. Her står der, at en erstatning for antal download per ophavsrettighedskrænkende sang potentielt kan nå beløb på flere billioner. PC World skriver, at dommeren slog fast, at musikbranchen blot kunne få en enkel erstatning for hver sang og ikke for antal download per sang. Alt andet »vil være absurd«.

Er allerede afgjort

Al denne talforvirring ser ud til at have skygget for det, der rent faktisk er tilfældet. LimeWire-grundlægger Mark Gorton gik nemlig med til at betale RIAA og selskaberne de repræsenterer »blot« 595 millioner kroner i erstatning i maj 2011. Det oplyste FACT Magazine samme måned i fjor.

Læs også: Fildeling blomstrer trods hårdere straffe

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.