Kræftsyge venter på skanning

Ni ugers ventetid på en kræftscanning øger risikoen for at dø af sin kræftsygdom i stedet for at blive helbredt, afdvarer Kræftens Bekæmpelse.

Udsnit af en MR-scanning af en hjerne fra Herlev Sygehus. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Danske kræftpatienter venter i op til ni uger på at blive skannet. Det viser tal fra sygehusene, som det faglige selskab Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) har samlet, skriver Politiken.

Konsekvensen er, at patienter kommer senere i behandling og dermed risikerer at dø af deres sygdom i stedet for at blive helbredt, lyder advarslen fra Kræftens Bekæmpelse.

»Undersøgelser har netop slået fast, at kræft kan vokse og sprede sig på få uger. Når en patient venter så længe på at blive skannet, stiger risikoen for, at vedkommende ikke kan behandles og i værste fald mister livet«, siger foreningens direktør, Arne Rolighed, til Politiken.

I vinter var det ventetiden på strålebehandling for kræft, der var alt for lang. Men selv om den er kommet ned, er der altså stadig alvorlige problemer med kræftbehandlingen i Danmark.

Sygehusene skanner patienter for at få svar på, om de har kræft, hvor meget sygdommen har spredt sig, samt for at fastslå, hvilken behandling patienterne skal have. Patienten bliver også skannet sideløbende med behandlingen, så lægerne kan se, om den virker.

Tallene fra sygehusene viser, at 9.000 kræftpatienter i april, maj og juni ventede mere end to uger på at blive skannet. Værst så det hos landets fire største kræftafdelinger i Odense, Århus, Herlev og på Rigshospitalet, hvor patienterne ventede i fem til ni uger på en CT-skanning.

»Det er fuldstændig uacceptabelt«, fastslår overlæge og formand for Dansk Forening for Onkoradiologi Henrik Torp Madsen, der har indsamlet tallene.Kilde: Politiken