Kræftens Bekæmpelse: Kom til screening

Kræftens Bekæmpelse fraråder, at danske kvinder holder sig hjemme fra mammografiscreening, selv om ny forskning viser, at hver tredje brystkræftramte ikke behøver behandling.

Jo tidligere en kræftknude behandles, jo større er chancen for at bevare brystet, siger Kræftens Bekæmpelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikael Schlosser

Danske kvinder mellem 50 og 69 år bør stadig gå til mammografiscreening med 18 måneders mellemrum.

Sådan lyder rådet fra Kræftens Bekæmpelse, selv om ny forskning nu viser, at hvert tredje tilfælde aldrig ville sprede sig eller udvikle sig til en dødelig sygdom, og at der således sker en overbehandling af op mod 35 procent af brystkræfttilfældene.

- Alle brystkræftramte bør lade sig behandle med operation eller strålebehandling - eller begge - fordi det er umuligt at skelne den langsomme kræftform fra den aggressive i den tidlige fase, som mammografien afslører knuden i, forklarer Iben Holten, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg vil helt bestemt stadig råde danske kvinder at gå til mammografiscreening, siger hun.

Større chance for brystbevarende operation
Iben Holten forklarer, hvorfor det i alle tilfælde er bedre at få opdaget en knude ved en screening, fremfor for ved de symptomer, der senere måtte vise sig. Det kan for eksempel være når en knude opdages ved en egenundersøgelse af brystet:

- Finder man en kræftknude hos en kvinde i en mammografiscreening, så er der 80 procent chance for en brystbevarende operation – den er der altså kun 50 procent chance for, hvis kræftknuden senere bliver opdaget via symptomer, fortæller overlægen.

Hun uddyber, at fordi kvinden kommer til mammografiscreening, underskriver hun ikke automatisk under på at få kemobehandling eller få sit bryst opereret bort. Det er op til den enkelte patient at vurdere for eller imod behandling af kræften.

- Man skal lige huske, at når vi finder en kræftknude, så stiller vi et tilbud om behandling til rådighed. Langt de fleste tager imod det, men der er også nogle, som ikke gør. Det er et tilbud, understreger hun.

Hvert år registreres der omkring 4.000 nye tilfælde af brystkræft i Danmark – hovedsageligt hos kvinder over 60 år. I dag tilbydes alle kvinder mellem 50 og 69 en mammografiscreening hvert andet år. Den kan afsløre forandringer i brystet ned til enkelte millimeter.