Kosmetisk kærlighed

Argentinske firmaer har succes med at sælge pakketure til udlændinge, der vil have del i den billige lokale ekspertise. For en canadisk mand og en britisk kvinde blev forelskelsen en del af pakken.

59-årige David Hemmings fra Toronto, Canada, og 63 årige Rhonita Camilleri fra Southampton, England, mødte hinanden, da de begge kom til Buenos Aires for at få en plastikoperation. <br>Foto: Shazia Khan Fold sammen
Læs mere

Da han var 15 år fik han slået tænderne ud af et cricket bat i Canada. For 18 måneder siden mistede hun sin mand i England. De hændelser har nu ført dem sammen i Argentina, og det nyforelskede par stråler - fra den store sofa i hotellets suite. Affæren er en besynderlig historie fra plastikkirurgiens fagre ny verden, da turister i tusindvis flyver til den argentinske hovedstad i deres jagt på ungdom og skønhed.

I starten af november ankom den 59-årige David Hemmings fra Toronto, mens den 63 årige Rhonita Camilleri fløj ind fra Southampton. Nu holder de om hinanden og opfører sig som et par kåde teenagere, mens de fortæller deres historie.

»Jeg er jo en glad fyr, og det skal verden kunne se,« siger David. Siden mødet med battet for 44 år siden har han haft problemer med sine tænder, og smilet var sort og »ustabilt« som han siger. Den lokale tandlæge i hjemlandet skulle have 80.000 canadiske dollars - små 400.000 kroner - for at ordne gebisset.

»Her fik jeg det gjort for 16.000 canadiske dollars, og ved morgenmaden den 18. november mødte jeg hende,« siger han, og Rhonita griner højt.

Begge har nemlig købt en pakketur af firmaet Plenitas, der indlogerer deres patienter på det samme hotel i den fashionable bydel, Belgrano.

Firmaet giver i gennemsnit 2,8 operationer pr. kunde, og Rhonita hører til dem, der trækker snittet op. Hun har fået seks, siden hun kom til byen den 7. november. Herunder to fedtsugninger, to brystoperationer og to ansigtsløftninger - fra 10. november til 15. december. Samlet pakkepris 10.500 US dollars. Men hvorfor?

»Da min dejlige mand døde, tabte jeg al selvtillid. Det var vigtigt for mig at gøre noget for mig selv,« siger hun mere afdæmpet. Hun har aldrig før fået kosmetiske operationer.

I løbet af de seneste uger har de to oplevet, at stil og fremtoning er utrolig vigtig på gaden i Buenos Aires. Den lokale forfængelighed har skabt grobund for en konkurrencedygtig kosmetisk industri, og da prisniveauet i landet er blandt regionens laveste, er den attraktiv for udlændinge med hård valuta på lommen. Plenitas specialiserede sig som de første i at lave pakkerejser til vesterlændinge, og det tager årligt imod omkring 500, heraf en håndfuld skandinaver.

»De fleste af vores kunder er amerikanere, men vi har omkring en tredjedel fra Spanien og Storbritannien,« siger den medicinske direktør, Gabriel Weil, der har tyve kirurger under sig.

Fremover satser han på at udvide forretningen over hele verden, og allerede i dag er der enkelte kunder fra så forskellige lande som Elfenbenskysten og Australien. I den internationale konkurrence kigger argentinerne særligt efter Indien og Thailand, der også står klar med gode priser til de plastikkirurgiske turister. Det er en branche i vækst.

»Vi blev først grundlagt i 2003, og alligevel er vi et gammelt firma. Nu er flere andre begyndt at skyde op i Buenos Aires,« forklarer Gabriel Weil.

Men kan man være helt sikker på, at det bliver gjort rigtigt i den tredje verden? Nej. De amerikanske medier beretter jævnligt om skrækhistorier fra Caribien, hvor folk kommer hjem i en langt dårligere forfatning, end da de tog af sted, og eksperter anbefaler at dobbelttjekke alt på nettet. Rhonita fortæller, at hun har haft kontakt med doktorerne både på mail og telefonisk.

»Min veninde gennem 47 år, har været utrolig nervøs for mig. Det er jo langt væk, men det har været fantastisk,« siger hun.

Hun er en af dem, der har nydt godt af pakketilbuddene, der giver rabat på flere operationer. Hun mener, det havde kostet det fem-dobbelte i England. Interviewet er nu slut, og de to ny-unge tjekker ud af hotellet. En ung pige fra Plenitas står smilende klar til at køre dem i lufthavnen, og de vinker hele vejen ud af suiten. Nu skal de hjem til henholdsvis Canada og England.

»Men vi håber at se hinanden til foråret,« siger de.