Korallerne gyder Stillehavet pink

I en halv time hvert år udspyer koralrevet omkring Palau lyserøde skyer af sæd og rogn, lige til at dykke i for begejstrede biologer.

Vandet er fyldt med rogn og sæd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emma Hickerson/NOAA's Sanctuaries Collection
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den årlige masse-gydning fra korallerne omkring Palau i det vestlige Stillehav fandt sted på klokkeslæt natten til mandag.

Ved den sidste fuldmåne i april gyder korallerne deres æg og sæd, som befrugtes i vandet over revene og bliver til larver, der sætter sig fast og danner nye koraller med tiden.

I år blev processen fulgt nøje af biologer fra Palau, Australien og Storbritannien, som vil forsøge at opsamle larver for at bruge dem til at reparere og genskabe ødelagte koralrev andre steder i verden.

Korallerne gyder så store mængder rogn og sperm, at vandet farves lyserødt over store områder. Fænomenet finder kun sted om natten, og de lokale har altid vidst, hvornår det vil ske.

Således også i år, hvor BBCs reporter fortæller, at den eneste som var helt sikker på at gydningen ville ske til tiden var den lokale Palau-forsker.

Selv i meget store kolonier over udstrakte havområder udløses gydningen på samme tidspunkt over hele revet, tilsyneladende styret af månefaser og tidevand. Hvis ikke korallerne gydede samtidig ville hvert individ kun befrugte sig selv og ikke kunne dele evolutionære fordele med sine sidekammerater.

Koraller er nemlig hermafroditter, hvor hvert dyr producerer både æg og sæd. Rognen og sæden ligger sampakket i en lille vokspose, som opløses i saltvandet og frigiver arvematerialet til befrugtning af andre koraller.