Kontroversiel forskning er nu tilladt: Japaner vil dyrke menneskeorganer i rotter og mus

Japanske forskere får grønt lys til at dyrke menneskeceller i dyr. Bioetikere frygter »menneskeliggjorte« dyr.

Måske skal fremtidens menneskelige organer til organtransplantation vokse i grise. Det er nu tilladt i Japan at transplantere hybrider af menneskeceller og muse- og rottefostre til andre dyr, hvor organerne muligvis kan vokse sig store. Arkivfoto af et musefoster. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

En japansk stamcelleforsker kan klappe i de tynde latexhandsker, for som den første får han nu offentlig støtte til at skabe dyrefostre indeholdende menneskelige celler, der så efterfølgende skal transplanteres til andre dyr.

Det skriver det internationale naturvidenskabelige medie Nature.

Forskningen ledes af Hiromitsu Nakauchi fra University of Tokyo og Stanford University, og han vil efter planen dyrke menneskeceller i muse- og rottefostre, for så efterfølgende at transplantere fostrene til andre dyr.

Hiromitsu Nakauchi, forsker

»Vi prøver at sikre os, at de menneskelige celler kun bidrager til generering af bestemte organer. Med vores nye målrettede generation af organer, så behøver man ikke at bekymre sig om, at menneskelige celler integrerer sig, hvor vi ikke ønsker dem.«


Målet med forskningen er, at man engang i fremtiden skal kunne producere dyr med organer skabt af menneskelige celler, der så efterfølgende kan bruges i organtransplantation til mennesker.

Tidligere var dele af denne type forskning også forbudt i Japan, og fostrene måtte ikke holdes i live i mere end 14 dage, og det var heller ikke tilladt at lave transplantationer med disse fostre. Den nye tilladelse til forskningen kommer fra det japanske uddannelses- og forskningsministerium, og det er nu tilladt at transplantere fostre til andre dyr, når det stort set er færdigudviklet.

Selvom tilladelserne nu er i orden, så ønsker Hiromitsu Nakauchi at gå langsomt frem. Han vi starte med flere forsøg på mus og rotter, inden han på sigt vil søge tilladelse til en hybrid af et grisefoster og menneskeceller.

»Vi forventer ikke at skabe menneskelige organer med det samme, men det tillader os at gå skridtet videre i vores forskning, baseret på den viden vi har nu,« siger Hiromitsu Nakauchi til mediet Asahi Shimbun.

Vil skabe en bugspytkirtel

I et af de fremtidige eksperimenter vil  japaneren sprøjte de menneskelige stamceller ind i muse- og rottefostre, der er blevet genmanipuleret til ikke at kunne udvikle en bugspytkirtel.

Målet for fostret er så, at det skal bruge de menneskelige stamceller til at skabe en bugspytkirtel. Herefter vil forskerne holde øje med bugspytkirtlens udvikling, og samtidig holde øje med hjernen og de andre organers fremskridt. Lykkes denne forskning, vil man søge om tilladelse til at bruge grise som det næste skridt i forskningen.

Forskningen mødes også af kritiske røster. Bioetikere er bange for »menneskeliggjorte« dyr, og man stiller spørgsmålstegn ved metoden ud fra bekymringer om, hvorvidt de menneskelige stamceller vil påvirke andre dele af fostret end eksempelvis bugspytskirtlen. Frygten går på, at cellerne vil bevæge sig gennem fostret og påvirke hjerneudviklingen i dyret og potentielt påvirke kognitionen i hjernen.

»Vi prøver at sikre os, at de menneskelige celler kun bidrager til generering af bestemte organer. Med vores nye målrettede generation af organer, så behøver man ikke at bekymre sig om, at menneskelige celler integrerer sig, hvor vi ikke ønsker dem,« har Hiromitsu Nakauchi tidligere udtalt til Stanford Medicines site Out There.