Kompakt flagskibstelefon skal hjælpe Sony frem

Med den nye Xperia Z1 Compact, som kommer på danske hylder i februar, håber Sony at få fat på alle dem, der ikke vil have topmodellerne i kæmpe størrelse. Og så skal det være lettere at skifte mobilmærke.

Sony har lige nu medvind med sin nye Xperia-produktserie, som høster gode anmeldelser. Bagest er det Xperia Tablet Z, midti toptelefonen Xperia Z1 og forrest den nye Xperia Z1 Compact, som er en lidt mindre udgave af toptelefonen men med samme teknologisk indmad som storebroderen. Arkivfoto: David Becker, Getty/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den japanske elektronikgigant Sony sætter alle sejl ind på at blive det naturlige alternativ til Samsung og Apple på mobilmarkedet ved at gøre det lettere at skifte til en Sony-telefon og ved at gå efter et uudnyttet marked for telefoner i den høje ende men med lidt mindre skærme og lidt mindre priser end topmodellerne.

»2013 var udset som gennembrudsår for Sony Mobile for at gå efter positionen som nummer tre på de markeder, som vi vælger ud. Det var vi på 11 markeder. Nu er vi det på 20. Det er vigtigt for os at blive en vældigt tydelig treer, og den nye Xperia Z1 Compact er et eksempel på, at Sony nu går efter særlige kundesegmenter. Hvis man i dag vil have et Android-produkt i flagskibsklassen, har den stor skærm. Ønsker man en mindre skærm, skal man som kunde gå på kompromis. Der findes kun et andet produkt i samme klasse som Xperia Z1 Compact (Apples iPhone 5C, red.), og forudbestillingerne viser, at der er et tydeligt behov,« siger Ola Lilja Molén, nordisk marketingsdirektør for Sony.

Konkurrent til iPhone 5C

Xperia Z1 Compact er Sonys modsvar til iPhone 5C. Den 4,5 tommer store Android-telefon kommer i handelen i Danmark i første halvdel af februar og vil koste omkring 4.000 kroner uden tilskud. Af de fire store teleselskaber har TDC, Telia og »3« men endnu ikke Telenor taget den ind i sortimentet.

Den vandtætte Xperia Z1 Compact svarer ifølge Sony til topmodellen Xperia Z1, som kom i 2013 og netop har fået en opdatering. Al teknologisk indmad i kompaktudgaven er identisk med storebroderen, bortset fra at Compact er på 4,5 tommer i steder for 5 tommer, at opløsningen på skærmen dermed er mindre (nemlig 720p i stedet for 1.080p), og at batteriet er mindre men så til gengæld holder længere, fordi det ikke skal trække en helt så stor skærm.

Sony var ifølge analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt, gennem hele 2013 det tredjebedst sælgende mobilmærke i Danmark efter netop Samsung og Apple, og det er den position, som Sonys topchef, Kazuo Hirai, har sat som mål for koncernen, som i 2011 købte den svenske partner Ericsson ud af deres fælles Sony Ericsson, som i dag hedder Sony Mobile. Hensigten var at gøre det lettere at bruge Sony-teknologi på tværs af samtlige Sony-produkter og dermed også gøre betjeningen af dem mere ens.

Lettere at skifte telefon

»»One Sony« eller et forenet Sony er utroligt kritisk for os, så vi har et samlet økosystem. I 2013 var en af de tydeligste forandringer da også, at en række nøgleteknologier leveres på all nye produkter, fra mobiltelefoner til TV, så mobiltelefonerne f.eks. får bedre kamera, bedre skærme m.m. Samtidig har Sony lanceret en række nettjenester, i Norden senest Playstation Store for Mobile, hvor man kan få Playstation-spil til mobiltelefonen. Den slags vil vi tilbyde mere og mere af, for her er et område, hvor vi kan skille os ud. Når man køber et Sony-produkt, skal man have adgang til eksklusivt indhold og til gratis indhold, og produkterne skal kunne »tale« sammen,« siger Ola Lilja Molén.

Om en måned lancerer Sony også Xperia Transfer Mobile, et særligt program, som skal gøre det let at skifte til en Sony-telefon fra et andet mobilmærke. Softwaren kan sammen med et særligt kabel, der skal købes løst, flytte kontakter, beskeder, musik, billeder og film over fra telefoner fra Apple, Samsung, HTC, Blackberry og LG, og skifter man fra en iPhone til en Sony-telefon i Android-verdenen, foreslår programmet selv Android-pendanter til alle Apple-programmer. De bliver ikke automatisk installeret, for det tillader Google ikke, at Sony gør, men man modtager en SMS med direkte links til at hente de pågældende programmer i Google Play, som er hovedbutikken i Android-verdenen. Skifter man fra iPhone, kræver det også et særlig holder til nano-SIM-kortet, så størrelsen passer til de lidt større mikro-SIM-kort, som Sony - og stort set alle andre mobilproducenter - bruger.