Kommuner kan låne 200 mio. ekstra til Internet

Regeringen og Dansk Folkeparti har sat flere penge af, så kommunerne kan få bedre internetforbindelser, men beløbet er kun halvt så stort som ønsket.

Ordentlige internetforbindelser er afgørende for, at man f.eks. kan lave fjernundervisning, som klassen her på Ansager Skole får det. Men det er også afgørende for, at man kan bo og arbejde hvor som helst i landet. Arkivfoto: Claus Fisker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De 98 kommuner får mulighed for at låne ekstra 200 millioner kroner på favorable vilkår, hvis de vil gøre en ekstra indsats for bedre internetforbindelser i deres område.

Det står klart, efter at regeringen og Dansk Folkeparti fredag har indgået en aftale som led i forhandlingerne om vækstpakken. DF havde krævet, at der blev stillet en halv milliard kroner til rådighed for at forbedre situationen.

Ansøgninger for 161 millioner

Aftalen betyder, at der - ud over de 50 millioner kroner, som allerede var sat af - kommer ekstra 100 millioner i 2015 og andre 100 millioner i 2016. Ifølge Erhvervsstyrelsen, som er landets øverste IT- og telemyndighed, var der 1. maj kommet ansøgninger fra kommunerne på 161 millioner kroner.

DFs IT-ordfører, Dennis Flydtkjær, sagde i sidste uge til Berlingske, at »vi vil have øget lånepuljen til 500 millioner kroner for 2015 og 2016, så alle kommuner kan søge støtte til at sikre udbredelsen af bedre bredbånd og mobildækning i landet. En vigtig forudsætning for at kunne udføre sådanne udbud er kommunernes adgang til finansiering, for det vil kræve ret store summer«.

Han kaldte det »et ret harmløst tiltag, som ingen burde løbe skrigende væk fra«, fordi der er tale om et lån, hvor pengene kommer tilbage.

Ros fra energiselskaber

Forhøjelsen af lånepuljen hilses velkommen af de danske energiselskabers brancheforening, Dansk Energi. Energiselskaberne har gennem flere år lagt fibernet ned i deres lokalområder for at kunne levere telefoni, TV og internetforbindelse i konkurrence med TDC, som bruger sit landsdækkende fastnet til formålet.

»Udviklingen er skubbet i den rigtige retning. Vi kan se, at der vil være efterspørgsel på en sådan pulje, og at man tidligere har undervurderet efterspørgslen. Yderkommunerne ser bedre bredbånd som helt fundamentalt for at kunne tiltrække nye virksomheder til deres områder,« siger Thomaws Woldiderich, chefkonsulent i Dansk Energi.