Kom Columbus en postgang for sent?

Amerika var beboet af både eskimoer og indianere fra Asien, da kontinentet blev »opdaget« af vikingen Bjarke Herlufsøn omkring år 985. Han opdelte landet i fire dele med navnene Markland, Vinland, Tundra og Helluland. Leif den Lykkelige var den første til at overvintre i Markland omkring år 1000. 492 år senere var det Christoffer Columbus, der fandt Amerika, da han egentlig forsøgte at komme til Indien. Han var så overbevist om, at han havde nået sit mål, at han kaldte den oprindelige befolkning indianere.

En journalist kigger i Beijing på et verdenskort, som siges at være en kopi fra 1800-tallet af et originalt kort fra 1418. Hvis kortet er ægte, er der meget der tyder på, at kineserne nåede til Amerika længe før Columbus ¿ men mange historikere tror ikke på det. Foto: Jason Lee Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: 500 dollar.

Så meget betalte den kinesiske advokat Liu Gang for en lap papir, der kan komme til at omskrive hele verdenshistorien, som de fleste kender den. Den kinesiske advokat er en passioneret samler af gamle landkort, og kortet, der blandt andet viser Amerika, Afrika og Australien, fandt han hos en forhandler i Shanghai, der forsikrede ham om, at kortet var »mere end 100 år gammelt«.

Men hvad der for alvor fangede Liu Gangs fantasi var en slags fodnote til kortet, der forklarede, at det var indtegnet i 1763 og delvist skrevet af efter et andet kort, der blev tegnet i det 16. år af Kejser Yongles regeringsperiode, svarende til 1418.

Det var et kuriosum, der blev ved med at skramle rundt i baghovedet på den kinesiske kortsamler, mens han konsulterede både historikere og korteksperter i sit hjemland for at få svar på, hvad de kryptiske oplysninger kunne betyde for, hvordan vi opfatter hele verdenshistorien og Kinas plads blandt de store lande, der var med til at opdage verden.

Fem eksperter gav uafhængigt af hinanden Liu Gang bekræftelse på, at kortet i det mindste formentlig er skrevet omkring det tidspunkt, tegneren hævder, og helt sikkert er »mere end 100 år gammelt« ud fra undersøgelser af pergament og blækket, der er blevet brugt til at tegne kortet.

Brikkerne faldt på plads
Først da Lui Gang fik fat i en bog om den i Kina så berømte historiske figur admiral Zheng He og hans 30 år lange jordomrejser, begyndte brikkerne at falde på plads:

Hvis kortet og fodnoterne taler sandt, tyder det på, at Christoffer Columbus var håbløst bagefter, da han erklærede Amerika for opdaget 70 år senere end kinesiske skibe lagde til ved kontinentets kyst.

Bogen »1421 - Da Kina opdagede verden«, udkom i 2003 og er skrevet af amatørhistorikeren Gavin Mezies og påviser, at den kinesiske admiral Zheng He var den første til at sejle verden rundt og i løbet af sin tur blandt andet opdagede Amerika. Ifølge Gavin Menzies, der har fremlagt sin forsking på Royal Geographical Society i London, satte en af verdens største flåder ud fra Kina i 1421 med besked fra Kejser Zhi Di om at »rejse hele verden til Jordens ende og indhente hyldest fra barbarerne på den anden side af havene«.

Et århundrede før Magellan
Rejsen tog mere end to år, og det lykkedes, ifølge Gavin Nezies, kineserne ikke alene at sejle Jorden rundt et århundrede før Magellan. Undervejs opdagede de kinesiske opdagelsesrejsende Amerika samt Australien 350 år før, Kaptajn Cook fik samme kontinent i sigte, ligesom det også lykkedes at opdage Antarktis og etablere bosættelser i Amerika, Indien, Afrika og Malaysia.

Både Gavin Menzies teorier og Lui Gangs kort er under kritik fra historikere, der ikke godtager forklaringen om, at kineserne var de første til at gå i land på den amerikanske kyst.

Men for Lui Gang er der ingen tvivl om, at han kom til at ændre verdenshistorien med 500 dollar.www.1421.tv

Læs mere om kineserne og Amerika