Kloden har mindre feber

Men der er en god forklaring på det moderate fald i den globale middeltemperatur.

2011 har været et opsigtsvækkende klima-år, konstaterer meteorologerne hos WMO. Fold sammen
Læs mere
Foto: KARIM SAHIB

2011 vil slutte som det globalt tiende eller 11. varmeste år, der er målt siden midten af 1800-tallet.

Det fastslår verdensmeteorologi-organisationen WMO og det britiske klima- og vejrcenter Met Office her op til åbningen af FN-klimakonferencen COP17 i Durban, Sydafrika.

Dermed har vores klode lidt mindre feber i år end i fjor, der – afhængig af hvem man spørger - sluttede som det varmeste eller næst varmeste år, der er målt af instrumenter.

Alligevel mener WMO, at 2011 er et opsigtsvækkende – for ikke at sige bekymringsvækkende -  klima-år.

Det skyldes især, at 2011 har været præget af en relativt kraftig udgave af det afkølende klimafænomen La Niña. På trods af det ventes året at slutte med en højere global middeltemperatur end årene 2008, 2000 og 1989, der også var præget af nedkøling fra La Niña-episoder med udspring i Stillehavet.

2011 har især været præget af varme over land og i noget mindre grad af varme havtemperaturer. Helt exceptionelt har det været i det nordlige Rusland, hvor middeltemperaturen i årets første ti måneder lå hele fire grader over det normale.

WMO løfter da også en alvorlig pegefinger til verdenssamfundet.

- Koncentrationerne af drivhusgasser i atmosfæren har nået nye højder. De nærmer sig med stor hast et niveau, der svarer til en stigning i den globale middeltemperatur på 2,0-2,4 grader. Det er på linje med det niveau, som ifølge forskere kan skabe langtrækkende og uafvendelige forandringer på Jorden og i biosfæren og i havene, udtaler WMO-generalsekretær Michel Jarraud.

Generalsekretæren understreger også, at ”det er hævet over enhver tvivl, at verden bliver varmere, og at opvarmningen skyldes menneskelige aktiviteter.”

De 13 varmeste år, der er målt siden midten af 1800-tallet, ligger alle i tidsrummet fra 1997 og fremefter.