Klimaændringer kan udrydde rødhårede

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De klimatiske ændringer, der gør vejret varmere verden over, kan betyde, at der i fremtiden ikke vil blive født rødhårede.

Det skriver The Independent.

Den genmutation, der gør håret rødt og huden lys, er mere følsom over for solens skadelige stråler og har dermed højere risiko for at udvikle hudkræft.

Og hvis forskerne får ret i, at jordens temperaturer stiger, så vil det i sidste ende blive enden for den smukke rødglødende hårfarve.

Dr. Alistair Moffat fra ScotlandsDNA fortæller til Scotland Now, at grunden til, der findes rødhårede nu, er, at manglen på sol giver mangel på D-vitamin, og dermed bliver huden lysere og hårede rødere.

- Hvis klimaet ændrer sig, og det bliver mindre skyet, så vil det påvirke generne. Og hvis der kommer mere sol grundet færre skyer, så ja, så kommer der færre rødhårede, siger han.

En anden forsker, der er anonym, er enig i dommedagsbetragtningen.

- Rødt hår og blå øjne hører ikke til varmt vejr. Så vi vil helt sikkert se færre rødhårede i fremtiden, siger han til Scotland Now.

Lige nu er 1-2 procent af verdens befolkning rødhårede, men det vil dog ifølge forskeren tage flere hundrede år før den røde farve bliver helt udryddet.